Bergen op Zoom

Bijzondere oproep: meldkamer politie op zoek naar vrijwilligers

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Waar voetbalclubs regelmatig op zoek zijn naar vrijwillige voetbaltrainers, of tennisverenigingen op zoek zijn naar vrijwilligers achter de bar, klinkt er vanuit Bergen op Zoom een heel ander soort oproep. Het Regionaal Service Centrum (RSC), ook wel de meldkamer van de politie, is namelijk op zoek naar vrijwilligers.

De telefoonlijnen van het 0900-nummer staan roodgloeiend. Bijna alle medewerkers zijn wel in gesprek met iemand die de politie op één of andere manier nodig heeft. “We maken van alles mee”, begint Pascalla Trouw, werkzaam voor het RSC.

“Er kan iemand bellen die de buurvrouw al een paar dagen niet heeft gezien, maar er kan ook iemand bellen die zegt dat hij op een brug staat en er vanaf gaat springen.” De telefoontjes die in Bergen op Zoom binnenkomen kunnen vanuit heel het land komen. “We zijn geen callcenter die enkel telefoontjes doorzet. We helpen graag de burger en voorzien ze van informatie. Daarnaast pakken we ook de aangiftes op.” Volgens Trouw moet je overal op voorbereid zijn en met alles rekening houden. “Je moet sterk in je schoenen staan. Het is ontzettend dynamisch en spannend werk.”

Het artikel gaat verder onder de foto.

Pascalle Trouw RSC Bergen op Zoom
Pascalla Trouw op haar werkplek in het RSC in Bergen op Zoom.

Op dit moment draait het RSC op betaalde krachten, maar door een landelijke wetswijziging is het sinds dit jaar ook mogelijk om vrijwilligers aan de slag te laten gaan. “De toekomstige vrijwilligers krijgen een volledige BOA-opleiding. Daarnaast worden ze ook opgeleid op de RSC-academy, net zoals onze betaalde beroepskrachten”, legt operationeel specialist coördinatie politievrijwilligers, Denise van Zundert uit.

“Het is een serieuze functie. Er wordt echt wel iets van je verwacht”, vervolgt Van Zundert. De taken zijn niet vrijblijvend. “We willen nut en noodzaak aan elkaar koppelen.” Er wordt bijvoorbeeld een minimum en maximum aantal uren vastgesteld. “Op deze manier kunnen ze goed integreren en horen ze er ook écht bij.”

Taken als vrijwilliger

Voor personen die graag aan de slag willen bij de politie, maar geen hele dagdelen beschikbaar zijn, is een vrijwilligersfunctie een mooie uitkomst. Als vrijwilliger heb je échte taken. Eigenlijk vrijwel dezelfde als dat een betaalde kracht heeft. “Naast dat we de telefoon opnemen doen we ook aangiftes opnemen via telefonische- of videoverbinding. Daarnaast beantwoorden we ook alle mails van de eenheid en houden we ons bezig met de webcare (Facebook, Instagram en X)”, legt Trouw uit.

Het artikel gaat verder onder de foto.

Regionaal Service Centrum Bergen op Zoom
Er worden veel vragen behandeld en beantwoord op het Regionaal Service Centrum in Bergen op Zoom.

Iedereen mag reageren op de vrijwilligersvacature. Uitganspunt is wel dat je interesse hebt in het politiewerk. “Het kunnen bijvoorbeeld studenten zijn, mensen die met pensioen zijn of personen die gewoon graag iets willen bijdragen aan de samenleving. Het is een heel breed scala”, aldus Van Zundert.

Aanvulling

Van Zundert benadrukt nog maar eens dat een vrijwilliger na de opleiding veelal dezelfde taken mag uitvoeren als dat een beroepskracht dat mag. Plezier en ontwikkeling staan hierbij ook centraal. “We zien ze niet als opvulling, maar écht als aanvulling.”

RSC academy Bergen op Zoom
Net zoals de beroepskrachten op de foto, worden de toekomstige vrijwilligers ook intern opgeleid.
Lees ook: Dit zijn de problemen waar jeugdagenten tegenaan lopen