Schijf

Bijzondere vis vol bewegingen laat buurtschap Schijf door Zundert zwemmen

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Buurtschap Schijf is het jongste buurtschap van Corso Zundert. Reden genoeg voor Nigel om voor Corso Update langs de bouwtent in Schijf te gaan.

Buurtschap Schijf is in 2003 ‘geboren’ onder het genot van een paar biertjes. “In 2004/2005 zijn we echt gestart”, vertelt Mariska van Nijnatten namens het buurtschap. Dat betekende overigens niet dat Schijf gelijk mee mocht doen met een wagen. “Nee, je moet jezelf wel eerst bewijzen.” Zo heeft de club een aantal jaren de ingang van het veilingterrein aangekleed.

Pas in 2008 heeft Schijf voor het eerst een wagen gemaakt. En die wagen reed nog niet mee voor de prijzen. Eenmaal, andermaal, smakelijk was namelijk een promotiewagen. “Voor  het 75-jarige bestaan van Veiling Hoogstraten”, aldus Mariska.

Inmiddels rijdt het buurtschap dus al jaren mee. Ze hebben zelfs al eens gewonnen, in 2017, met hun wagen ‘op handen gedragen’. “We hadden toen 256 figuranten. Dat was super, geweldig, hadden we nooit verwacht.” Meestal eindigt de jonge club binnen de top tien.

Lelijke vis

Het ontwerp van dit jaar is een vis. “Niet de mooiste vis”, vervolgt Mariska. Een ‘vrij lelijke vis’ noemt ze het zelfs. “Als de wagen aankomt zie je ook niet gelijk dat het een vis is. De vis zit een beetje in het zeewier. Op een gegeven moment gaat ‘ie wat bewegen.” Bovenop de wagen zitten een aantal vissers met hun hengel. “Dan komt die vis tot leven, gaat zijn bek open en wil hij misschien dat bootje met die vissers wel opeten. Het is dan de vraag: wie heeft dan wie beet?”

buurtschap schijf corso zundert
Het ontwerp van de ‘lelijke vis’ ligt al een aantal jaren bij het buurtschap op de plank.

Er zitten veel bewegingen in de wagen. “Een grote beweging zit in de bek. Er gaat ook zeewier bewegen en zijn kieuwen bewegen. De vinnen, de staart. Het bootje gaat bewegen.” Veel bewegingen zijn verzonnen en uitgewerkt door de jonge aanwas. “Daar zijn we heel blij mee, zij moeten het straks toch over gaan nemen.” Eén grote beweging gebeurt met hydrauliek. De rest gaat allemaal met de hand.

Op de wagen zitten tweehonderd sprieten. “Die vormen de beweging van het water”, legt ontwerper Maikel van Korput uit. Dat betekent dus dat alle tweehonderd sprieten bewegen. “We hebben natuurlijk geen echt water, deze sprieten laten dus zien dat de vis door het water kabbelt.”

Het idee van de vis lag al een aantal jaren op de plank. “Maar het bleek steeds technisch niet haalbaar.” Dit jaar zijn de plannen tóch doorgegaan. “Omdat het ons gewoon super leuk lijkt om zoiets te maken.” In principe kijkt Maikel vanaf de tribune toe. “Maar als ik een beetje pech heb moet ik bovenin het bootje zitten.”

Meer zien of horen over Corso Zundert? Deze hele week brengen ZuidWest Update en ZuidWest TV het corso bij je thuis. Volg onze website voor uitgebreide reportages en verhalen over de mensen achter het corso en de buurtschappen. Van donderdag tot en met zondag zendt ZuidWest TV Corso Update uit. Ook is op corso zondag het corso live te volgen via ZuidWest TV.