Black Lives Matter-fotograaf: ‘Het rode bloed maakt ons allemaal gelijk’
De 63-jarige fotograaf Ron Kleinendorst staat sinds dinsdag met zijn werk in de Verhalenkamer van bibliotheek West-Brabant in Bergen op Zoom. De internationale mensenrechtenbeweging Black Lives Matter vormt de inspiratie. Kleinendorst hoopt dat men meer stilstaat bij de situatie van zwarte mensen. “Je kunt ze niet verplichten stelling te nemen, maar je kunt ze wel aan het denken zetten.”
De Black Lives Matter-beweging ontstond in 2013 in de Verenigde Staten. George Zimmerman werd toen vrijgesproken voor de dood van Trayvon Martin: een 17-jarige Afro-Amerikaanse jongen. Kleinendorst: “Als je ziet wat daar tot op de dag van vandaag gebeurd: dat kan gewoon niet!”
Controversieel
Hij vervolgt: “Men is nogal snel geneigd om vooroordelen uit te spreken, voordat er nagedacht is.” Een aantal Facebookreacties op de expositie luiden: All lives matter. Een controversiële uitspraak. Het zorgt er namelijk voor dat de discussie over racisme en discriminatie genegeerd of zelfs ontkend wordt.
De ongelijkheid tussen zwarte en witte mensen moet erkend worden, om er een einde aan te maken. Kleinendorst: “We moeten met elkaar nadenken over onze eigen positie en vooroordelen.”
Naast de expositie, zal de bibliotheek daarom ook Black Lives Matter-gerelateerde lezingen en activiteiten organiseren, zoals een schrijfmarathon vanuit Amnesty International.
Met zijn foto’s, die tot 31 december gratis te zien zijn, wil Kleinendorst zijn liefde voor de mens in al zijn pracht en kleur overbrengen. De fotograaf vindt dat er vooral stilgestaan moet worden bij een belangrijk fundament van de mens. Ongeacht kleur, geloof of afkomst. “Het rode bloed maakt ons allemaal gelijk.”
Lees ook: Op Keti Koti stilstaan bij discriminatie en racisme: hoe zit dat in Bergen op Zoom en Roosendaal?