Blinde Riet wil bij koren, maar zij kunnen haar geen hulp bieden
Onlangs werd – na twaalf jaar – de Grondwet gewijzigd. Het verbod op discriminatie om handicap of seksualiteit zijn hieraan toegevoegd. Heugelijk nieuws voor Riet Brusselaars (57) uit Halsteren, die blind is. Haar grootste hobby is zingen, maar helaas kunnen de koren haar niet de hulp bieden die zij verlangt.
Boosheid en verdriet heerst bij Riet. “Ik heb gehuild.” Het is namelijk niet de eerste keer dat ze wordt afgewezen bij een koor. “Een klap in mijn gezicht had niet harder aan kunnen komen.”
Mea Dulcea en De Beekzangers
Sinds haar geboorte is Riet blind. Het zingen doet ze sinds haar achttiende. “Het is een van de weinige dingen die ik nog kan.”
Ditmaal meldde ze zich aan voor vrouwenkoor Mea Dulcea in Bergen op Zoom en smartlappenkoor De Beekzangers in Halsteren, omdat ze het sociale contact erg belangrijk vindt.
Het eerste koor wees haar af, omdat ze de dirigent niet kan zien. “Als ik later inval – zij zingen a capella – dan zou je dat horen. Maar is dat zo erg?”
Ze vindt het arrogant van het Bergse vrouwenkoor. “Ze hebben het gore lef om dan te zeggen: ‘Wij wensen u veel succes bij het vinden van een ander koor.’”
Moeilijker vaarwater
Interim-voorzitter Mirande Zaalberg laat daarentegen aan ZuidWest Update weten dat Riets visuele beperking niet de reden is dat zij is afgewezen, zoals de Halsterse beweert. “We zitten vanwege een dirigentswissel nu in wat moeilijker vaarwater, waardoor we haar momenteel niet de zorg kunnen bieden die zij verlangt”, geeft zij als toelichting.
Zaalberg heeft Riet zelfs nog uit interesse gevraagd hoe het zingen werkt als je blind bent en vertelt dat als de situatie in het koor wat stabieler is, ze wel welkom zou zijn.
Beren op de weg
Ook bij De Beekzangers was Riet gewoon welkom. “Het feit dat ze blind is, was voor ons niet de reden om haar niet uit te nodigen voor een repetitie”, vertelt penningmeester Ariaan Nefs (79).
Maar tijdens die avond, begon het koor toch wat beren op de weg te zien. “We repeteren in De Baak, achter de oude kerk in Halsteren. Daar kom je niet zo makkelijk met een rolstoel.” Daar maakt Riet namelijk gebruik van, omdat ze ook een evenwichtsstoornis heeft.
Twee leden van negentig, die een rollator gebruiken, worden wel geregeld opgehaald door de dirigente. Zij zag het daarentegen niet zitten om nog iemand op te halen.
Rollators op een rijtje
Daarnaast denkt het bestuur van De Beekzangers dat Riet niet helemaal in het koor zou passen met haar 57 jaar. De gemiddelde leeftijd ligt namelijk op 79. “Als ik bij De Baak aankom, staan de rollators al op een rijtje.” De leden zouden Riet dus ook niet makkelijk kunnen helpen.
“Het feit dat ze blind is, is dus niet de reden geweest dat ze niet is aangenomen. We zagen een hoop beren op de weg en staan”, vervolgt de penningmeester. Ik heb best wel moeite gehad met deze keuze, maar we staan er met het hele koor achter. Hoe zielig het ook is voor Riet.”
Het koor is daarentegen niet van plan om veranderingen aan te brengen in de repetitieruimte, om ook toegankelijk te zijn voor mensen met een beperking. “Dan kom je in een dure bar terecht, waar wij te oud voor zijn. Ik denk ook niet dat wij nog vijf jaar door gaan.”
Songtekst in braille
Riet verwacht niet dat het nog goedkomt met de twee koren waar ze bij wilde. “Ik heb een beperking, maar die ben ik niet. Praat erover! Misschien was ik dan ook wel tot de conclusie gekomen dat ik dit niet moet doen. Maar stop met aannames en kijk naar wat er wel kan.”
Toen ze lid was van andere koren, typte de service Passend Lezen van de bibliotheek de songtekst voor haar in braille. Snel haalt ze wat papieren met Ik mis je zo graag van Claudia de Breij en Waylon tevoorschijn. Ze zet hem gelijk in, terwijl haar vingers over de bladeren glijden.
“Ik verwacht echt niet alles in braille, maar er zijn zat mensen die wel bereid zijn om me te helpen”, denkt Riet. Ondanks dat er nog geen verbeteringen zijn en ze nog geen koor heeft gevonden, blijft Riet door zingen. “Onder de douche!”
Lees ook: Schilderen als je (bijna) blind bent: dankzij Christel kan het Lees ook: Slechtziende Liselotte uit Bergen op Zoom kan eindelijk zelfstandig stemmen