Rijsbergen

Bloemen tikken in volle gang bij buurtschap Rijsbergen

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De finish komt in zicht, het tikweekend is in volle gang voor de buurtschappen. Vlak voordat het bloemencorso plaatsvindt worden er duizenden bloemen op de corsowagens ‘getikt’. Voor Corso Update neemt Stijn Nooijens een kijkje bij buurtschap Rijsbergen.

Vóór acht uur besteld is de corsowagen van buurtschap Rijsbergen. Daarmee hint de buurtschap op de haastige wereld van distributiecentra en pakketbezorgers. De wagen beeldt dan ook een routeplanner uit. En voor het corso is deze weg natuurlijk bezaaid met de bekende dahliabloemen.

Wie denkt dat bloemen tikken zonder plan gebeurt, heeft het mis. Want hoe verdeel je de bloemen nou gelijkmatig over zo’n gigantische wagen? “We hebben drie verschillende soorten wegen op onze wagen”, legt Eveline Janssens uit. “Het aantal bloemen dat op deze wegen gaat is verschillend.” Daarom is er een stappenplan gemaakt. “We beginnen aan de zijkant, daar komen twee rijen met bloemen. Die knippen we aan de zijkanten af om er een strak geheel van te maken.” Op die manier wordt er van buiten naar binnen gewerkt.

Verder hebben alle onderdelen van de wagen een kleur gekregen. Die kleur geeft aan wat voor kleur bloem er op dat stuk hoort.

Bloementekort

Er zijn drie verschillende groottes dahlia’s. Ook dat heeft een reden. “Drie grote bloemen passen niet naast elkaar, maar twee kleine en één grote weer wel. Zo kan er strakker getikt worden.” Maar heel veel luxe en keuze in de bloemen heeft de buurtschap niet dit jaar. “We zitten met een bloementekort.” Dat maakt het best een spannend voor de buurtschap. “Iedere bloem telt.”

Net zoals veel andere buurtschappen is ook Rijsbergen genoodzaakt om met alternatieve materialen te werken. Die hebben ze gevonden: rodekoolbladeren. “Die zijn voor de gehele binnenkant van de wagen”, vervolgt Eveline. Eigenlijk hoorden daar donkere dahlia’s te komen. En waar de buurtschap normaal heel strak tikt, gebeurt dat nu wat minder. “Als we heel strak tikken dan hebben we niet genoeg bloemen.”

Slim systeem

Sinds dit jaar werken ze bij buurtschap Rijsbergen met een gloednieuw bloemensysteem. “Normaal bestelden we de bloemen vanaf de steiger met emmertjes. Dan stopten we een briefje in een emmer, en dan lieten we de emmer naar beneden zakken.”

Maar nu zijn er QR-codes. Iedere kist met vers geplukte bloemen krijgt een eigen QR-code. “Die scannen we, en zo weten we precies hoeveel kisten met bloemen we hebben.” Aan lange tafels worden de bloemen vervolgens gestoken en dan gaan ze weer terug de kist in. “Dan wordt de code opnieuw gescand, en krijgt de kist het label dat de spijkers in de bloemen zitten.”

Op een groot scherm in de bouwtent is vervolgens precies te zien hoeveel kisten er zijn, en hoeveel van deze bloemen ongestoken, gestoken of getikt zijn. Vrijdagochtend vroeg waren de eerste drie kisten al getikt. “We moeten er zo’n vierhonderd tikken”, aldus Eveline. Er komen uiteindelijk dertien verschillende dahlia’s op de wagen.

Zondag

Als uiteindelijk álle bloemen op de wagen zitten, is het eindelijk zo ver: Corso Zundert. Rond 5.30 uur wordt de wagen uit de tent gereden. “Want wij moeten nog best een stuk richting Zundert. Maar rond die tijd komt de zon net op, en dan komt de wagen uit de tent. Dat is wel een kippenvelmoment hoor.”

Meer zien of horen over Corso Zundert? Deze hele week brengen ZuidWest Update en ZuidWest TV het corso bij je thuis. Volg onze website voor uitgebreide reportages en verhalen over de mensen achter het corso en de buurtschappen. Van donderdag tot en met zondag zendt ZuidWest TV Corso Update uit. Ook is op corso zondag het corso live te volgen via ZuidWest TV.