Bergen op Zoom

Blokpartijen klagen bij provincie over Bergse bezuinigingen: ‘Erfgoed gaat verloren’

Het Markiezenhof in Bergen op Zoom.

Han Verbeem Han Verbeem

Het Links Blok in de Bergse gemeenteraad vraagt de Brabantse provinciebestuurder Stijn Smulders om in te grijpen bij de gemeentelijke bezuinigingsgolf. De ingrijpende reorganisatie bij het gemeentelijk Cultuurbedrijf heeft desastreuze gevolgen – stellen de PvdA, GroenLinks, SP en BSD. De vier blokpartijen willen dat cultuurgedeputeerde Smeulders het Bergse cultuurleven, onderdeel van het Brabantse erfgoed, beschermt. “Cultuur en erfgoed moeten toegankelijk blijven voor de huidige en toekomstige generaties Brabanders en Bergenaren”, aldus Joey van Aken (PvdA) namens het Blok.

Het Bergse college zou een té beperkte opvatting hebben over de uitvoering van de bezuinigingstaken, aldus de vier blokpartijen. Bergen op Zoom heeft tot en met 2024 een bezuiniging van in totaal 13 miljoen euro uit te voeren. Daarvan komt 1,9 miljoen ten laste van het Cultuurbedrijf. Zo heeft museum het Markiezenhof voortaan negen ton jaarlijks minder te besteden, schouwburg De Maagd en het CKB moeten het elk met een half miljoen minder doen.

Businesscases

De zogeheten businesscases die het Bergse college van B&W heeft ontwikkeld, leiden tot een ingrijpende versobering van het culturele aanbod – constateren de vier linkse fracties. De businesscase Markiezenhof, die het college in april aan de Bergse raad presenteerde, lijkt volgens de Blokbartijen “alleen te gaan over de exploitatie van het museum en niet over de functie van het Markiezenhof als beheerder van cultureel erfgoed.” Zo zou meer dan de helft van de 24 banen op de tocht komen te staan, de banen dienen deels ingevuld te worden door vrijwilligers. De blokpartijen vrezen dat een deel van het Bergse erfgoed daardoor verloren gaat.

Erfgoedweg

Dat zou in strijd zijn met  de Erfgoedwet, stelt Van Aken, in elk geval voor wat betreft archeologie. “Archeologische vondsten zijn in Bergen op Zoom sinds 2001 gemeentelijk bezit.” De gemeente zou een zorgplicht hebben met een depot- en bewaarfunctie. Archeologische vondsten mogen niet verkocht of weggegeven worden. “Dat kan naar de opvatting van het Linkse Blok nooit een private aangelegenheid zijn”, aldus Van Aken. Het begrip ‘Erfgoed’ strekt zich ook uit over museaal bezit en de collecties van het Markiezenhof.

Toekomstvisie

Bovendien zijn de voorgenomen reorganisaties bij het Cultuurbedrijf niet aansluiten op de gemeentelijke Toekomstvisie 2035, die de Bergse gemeenteraad onlangs heeft vastgesteld. In deze visie staat dat ‘cultuur en cultuurhistorie belangrijke kwaliteiten van de gemeente zijn, als cement voor de samenleving, waarbij de gemeente (binnen eindige financiële kaders) faciliteert en soms subsidieert. Bezit en behoud van culturele voorzieningen en erfgoed zien we primair als een private aangelegenheid’. De vier linkse blokpartijen beschouwen het bezit en behoud van culturele voorzieningen en erfgoed echter niet als een private aangelegenheid. “Wij achten beheer en behoud van ons cultureel erfgoed wel degelijk een taak van een lokale, regionale of provinciale overheid.”