Moerstraten

Boer Marc teelt hennep: ‘Mensen vragen me waar ik aan begonnen ben’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Akkerbouwer Marc van der Bol krijgt regelmatig de vraag waar hij aan begonnen is. Hij teelt namelijk sinds dit jaar hennep. Niet zomaar hennep, maar vezelhennep. Dat wordt bijvoorbeeld gebruikt in de bouw om nieuwbouwhuizen mee te isoleren.

“Ik ben dit jaar begonnen met het kweken van vezelhennep als experiment”, legt Marc uit. “Als boeren moeten we eens in de vier jaar een rustgewas telen. Vanaf 2027 wordt dit zelfs eens in de drie jaar.” Rustgewas is goed voor de kwaliteit van de bodem. Vaak wordt er volgens Marc gekozen om tarwe of gerst te verbouwen. “Maar ik heb te maken met een stuk zandgrond, dan zijn de opbrengsten vaak nog wat minder dan wanneer het op de klei is.”

Tijdens zijn zoektocht naar een geschikt product om gewas te verbouwen komt Marc uit op vezelhennep. Hij komt vervolgens in contact met Frank Rombouts, eigenaar van de onderneming Van land naar pand. “Wij voorzien collega-telers van producten”, legt Frank uit.

De stengel van de vezelhennep is het belangrijkste aan het product volgens Frank. “Die bestaat uit twee gedeeltes. De straffere vezel, die zich bevindt aan de buitenkant en de minder straffe aan de binnenkant. Het houtachtige blijft dan over.”

Veelzijdig

De vezels worden op verschillende manieren gebruikt. “Het is de meest sterke  natuurlijke vezel”, legt Frank uit. “Vroeger werden er bijvoorbeeld scheepszijlen van gemaakt.” Nu wordt het gebruikt als textielvervanger voor dashboardkastjes voor auto’s en panelen voor auto’s. En het kan dus gebruikt worden binnen de bouwsector. “Bijvoorbeeld als isolatiemateriaal. Met ongeveer één hectare kunnen ze één huis isoleren”, voegt Marc toe.

Ondanks dat Marc wat tegenslagen heeft gekend door het weer, is hij super enthousiast over het project en voor hem is het zeker voor herhaling vatbaar. “Aan het verdienmodel moet nog wel gewerkt worden en het weer mag iets meer mee zitten”, grapt hij. Op dit moment moet Marc nog geld toeleggen op het project, maar hij twijfelt niet om te stoppen. “Je moet het ijzer smeden als het heet is”, zegt hij nuchter.

THC-gehalte

Als mensen voorbij de akker van Marc fietsen hebben ze toch vraagtekens over de planten die op het veld staan. Hennep is niet zomaar iets wat je mag telen. Zo mag je bijvoorbeeld thuis maar vijf planten hebben. Maar de vezelhennep die Marc teelt, is legaal. “Dat ligt aan het THC-gehalte. Bij de vezelhennep die wij telen is het THC-gehalte maar 0,3 tot 0,4 procent.” Ter vergelijking: in 2022 was het gemiddelde percentage in Nederlandse wiet 17,2 procent.

Je moet bijna heel het perceel oproken om er iets van te voelen.

Er wordt bovendien streng gecontroleerd, meent Marc. “Het gehalte mag niet te hoog zijn.” Bij de teelt van Marc is THC-gehalte gelukkig laag genoeg. “Je moet bijna heel het perceel oproken om er iets van te voelen.”

Lees ook: Ondanks vele regenval nu al nieuwe aardappelen in Moerstraten