Schijf

Bomen verwijderen om bos te herstellen: ‘Plaats maken voor nieuwe bomen’

Natuurwerkdag Schijf

Meer dan tien vrijwilligers zijn bezig geweest om de Amerikaanse Vogelkers-bomen te verwijderen.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het stuk bos in Schijf wat een waterwingebied is van Brabant Water heeft vrijdagmorgen een flinke opknapbeurt gekregen. Meer dan tien vrijwilligers zijn daar druk bezig geweest om Amerikaanse Vogelkersbomen te verwijderen. Dat deden zij speciaal vanwege de jaarlijkse Natuurwerkdag, georganiseerd door Brabants Landschap.

Met steekschoppen worden de bomen vakkundig uit de grond geschept. Het zijn er een hele hoop. Waarom moeten juist deze bomen weg uit het bos? “Omdat het een invasieve soort is”, legt Hanne Delbaere van Brabants Landschap uit. Dat betekent dat deze bomen oorspronkelijk niet uit Nederland komen.

Met deze bomen verlies je biodiversiteit.

“Deze bomen zijn hier honderd jaar geleden naartoe gebracht voor de houtproductie”, weet Hanne te vertellen. “Het schijnt goed hout te zijn.” Maar goed voor het bos en de biodiversiteit is het alles behalve goed. “De bomen groeien hard en verspreiden zich snel. Daardoor krijgen andere planten minder kans om te groeien. De insecten die hier leven komen niet op deze bomen af. Op die manier verlies je biodiversiteit.”

Een andere reden waarom de bomen juist in dit stuk van het bos worden weg gehaald, is omdat het een waterwingebied van Brabant Water is. “Zij hebben een gezond en geworteld gebied nodig. Dat heb je niet met zoveel van deze bomen.”

Natuurwerkdag Schijf
Het kost soms best wat kracht om de bomen met wortel en al uit de grond te krijgen.

Nadat de bomen uit de grond zijn gehaald, worden ze een stukje verder met de wortels omhoog weggelegd. Ze blijven dus wel in het bos liggen. “Door ze met de wortels omhoog te leggen, groeien ze niet terug.”

Nieuwe bomen komen er overigens niet voor terug. “Soms worden bomen ook wel eens weg gehaald omdat er teveel zijn. We maken ruimte, en op die manier groeien er vanzelf nieuwe voor terug. Teveel bomen in een bos is ook niet goed. Maar niet iedereen weet dat, en sommige mensen kunnen daar best boos om worden.

Natuurwerkdag

Het opschonen van het bos is één van de vele activiteiten die vrijdag en zaterdag te doen zijn in de regio. “Vroeger vond de Natuurwerkdag alleen op zaterdag plaats, maar tegenwoordig wordt er ook al veel op vrijdag georganiseerd”, aldus Hanne. “Zaterdag gaat er een scoutinggroep met 250 man een stuk heide opschonen. Dat vind ik zo gaaf!”

Natuurwerkdag Schijf
Het werk vergt flink wat teamwork (foto: Hanne Delbaere/Brabants Landschap)
Lees ook: Vrijwilligers helpen natuur een handje tijdens jaarlijkse Natuurwerkdag