Klundert

Boswachter legt uit waarom bomen soms gekapt moeten worden

Videospeler wordt geladen.
Huidige tijd 0:00
Tijdsduur 0:00
Geladen: 0%
Streamtype LIVE
Resterende tijd 0:00
 
1x
    • Hoofdstukken
    • beschrijvingen uit, geselecteerd
    • ondertiteling uit, geselecteerd

      Liselotte de Lobel Liselotte de Lobel

      Soms is het nodig om bomen te kappen. Bijvoorbeeld de groene buffer, die de scheiding vormde tussen Klundert en aangrenzende industriegebied. Het was volgens boswachter Helmut van Pelt niet anders, de bomenstrook moest gekapt worden. “De bomen hadden last van Essentaksterfte, dus daar viel niets meer aan te doen”, aldus Van Pelt. Volgens de boswachter duurt het tien tot twintig jaar voordat de bomen weer dezelfde hoogte hebben.

      Bewoners van Klundert waren niet blij toen ze zagen dat de bomenstrook – liggend tussen het dorp en het industriegebied – plotseling gekapt was. Helmut van Pelt, boswachter bij Staatsbosbeheer, begrijpt die frustratie. “De mensen die hier over de dijk lopen om de hond uit te laten, zien een grote kaalslag. Voor hen is dat een akelig gezicht, dat snap ik heel goed.”

      Maar de kap van de bomen was hoognodig volgens de boswachter. De bomen hadden last van een ziekte, die een gevaar zou opleveren voor andere planten in het gebied. “De essentaksterfte heeft hier toegeslagen en dat heeft als gevolg gehad dat de Essen het loodje hebben gelegd. Toen hebben we even hard moeten ingrijpen.” Vanwege de ziekte moesten de bomen noodgedwongen gekapt worden.

      Essentaksterfte

      De ziekte essentaksterfte wordt veroorzaakt door een schimmel, vertelt de boswachter. “Die schimmel heeft hier toegeslagen in de Essen. Met als gevolg dat de eerste symptomen ontstaan aan het sterven van de takken. Maar uiteindelijk trekt die schimmel zo ver de boom in dat de volledige boom het loodje legt.” Een tijdje terug zijn er ook essen gekapt langs de snelweg A59 bij Fijnaart.

      essentaksterfte
      Aan de donkere vlekken is de ziekte te herkennen (archieffoto, gemaakt door Rijkswaterstaat)

      Had Staatsbosbeheer de bomen niet omgehakt, dan zou de bomenreeks volledig kunnen instorten. “Dan heb je ook kans dat andere jonge boompjes, die uit zichzelf kiemen het loodje leggen omdat daar een andere boom bovenop valt”, vertelt de boswachter. Ook komt er een stukje veiligheid bij kijken. Iets verderop, bij een bos aan de rand van het dorp, zijn het jaar daarvoor ook de Essen gekapt. De takken van die zieke bomen waren er zodanig slecht aan toe, dat het een gevaar werd voor voorbijgangers die op het pad wandelden.

      Geluidsbarrière

      Volgens enkele bewoners diende de bomen als een geluidsbarrière. Nu de bomen gekapt zijn ervaren bewoners meer geluidsoverlast vanuit het industriegebied. Hoewel de bomen er al eerder stonden dan het industrieterrein, heeft Staatsbosbeheer wel rekening proberen te houden met het geluid. “De bomen waren ook een soort geluidsfilter tussen het dorp Klundert en de industrie van Moerdijk. Dat is een hele fijne bijkomstigheid. Het is ook de reden dat we een gedeelte hebben laten staan.”

      Zodra de nieuw, aangeplante boompjes verder gegroeid zijn, wil Staatsbosbeheer de volgende zone aanpakken. Op deze manier moet de kap van de bomen gespreid verlopen. Van Pelt: “Dan hebben we toch continue een soort van scherm in stand gehouden.” Volgens de boswachter zal het zo’n tien tot twintig jaar duren totdat de bomen weer even hoog zijn als haar voorgangers.

      Lees ook: Bomen groene bufferzone in Klundert gekapt: buurtbewoners klagen over geluidsoverlast