Sint Willebrord

Petitie tegen opvang statushouders: ‘Zitten niet te wachten op ellende’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Er heerst onrust in Sint Willebrord. Een huis in het dorp zou namelijk plaats kunnen gaan bieden aan statushouders. Omwonenden voelen zich in de steek gelaten door de gemeente, omdat ze naar eigen zeggen al zoveel last zouden hebben van andere statushouders. Daarom zijn een aantal dorpsbewoners een petitie gestart. Donderdag overhandigden ze deze aan de gemeente Rucphen en woningcorporatie Thuisvester.

“Dit is iets wat in de samenleving volop speelt”, begint wethouder René Lazeroms. “Via Den Haag horen we dit soort geluiden dagelijks op tv. Het is een zeer actueel onderwerp.” De wethouder snapt dat het leeft onder de omwonenden. “Een aantal initiatiefnemers wonen daar al sinds jaar en dag. Die willen weten wat er in hun straat of buurt gebeurt.” Na het overhandigen van de petitie volgde er een gesprek met de betrokkenen.

Pierre Hobbelen, directeur van woningcorporatie Thuisvester, legt uit dat het opvangen van mensen met een status en landelijke taak is, die wordt doorgevoerd aan gemeentes. “De vragen gingen in dit gesprek niet eens alleen om de betreffende gezin en het mogelijke gezin dat daar komt wonen. Maar er kwamen bijvoorbeeld ook punten voorbij waar de mensen tegenaan lopen in de samenleving. En in veel van die punten heeft Thuisvester een rol.”

Er is zoveel woede in de wijk.

Dat laatste kan buurtbewoner Cyriel Heeren bevestigen. “De statushouders die al in onze wijk wonen veroorzaken al jarenlang zoveel problemen. Vechtpartijen, mishandelingen, bedreigingen en intimidatie. Daar is nooit wat mee gedaan, dus we kunnen er niet nog meer ellende bij krijgen. De mensen zijn het kotsbeu.” Met drie anderen besloot hij een petitie te starten. Die is 255 keer ondertekend.

Het gesprek met de gemeente en Thuisvester was terughoudend volgens Cyriel. “Eerst zeiden ze dat er inderdaad een gezin van zeven in het huis komt wonen. Daarna zeiden ze dat er nog niets zeker is. Beetje raar.” Bovendien stoort het Cyriel dat sommige gezinnen tien jaar op de wachtlijst staan voor een woning, en dit gezin een compleet verbouwd huis toegewezen krijgt. “Nederlanders worden gediscrimineerd. Er is zoveel woede in de wijk.”

Inzetten op woningbouw

De geluiden dat de bewoners zich zorgen maken over dat hun kinderen geen huizen kunnen vinden, noemt wethouder Lazeroms een landelijk probleem. “We proberen er binnen onze gemeente zoveel mogelijk bouwplannen doorheen te krijgen. Ik denk dat wij ons volop moeten inzetten voor woningbouw. Maar voor nu moeten we het doen met de woningen die we nu hebben, en daar is schaarste in.”

“Diepgaande emotie die soms leiden tot harde woorden, maar ook laten zien wat voor invloed het heeft op de samenleving”, vervolgt Hobbelen. “Door die emotie verdwijnen feiten, het gaat nu vooral om gevoel.” De vragen die de omwonenden hebben, worden de komende weken beantwoord door de gemeente en Thuisvester. “Want de cijfers over het aantal statushouders in de gemeente hebben we”, aldus de Thuisvester-directeur.

Kans op escalatie

Ivana en Jeffrey van Heijst zijn de directe buren van de woning waar het allemaal om draait. Samen hebben ze een dochter van anderhalf, en in het najaar komt er nog een gezinslid bij. “Ik ga niet iedereen over één kam scheren”, zegt Jeffrey. “Maar ik zit niet te wachten op ellende.” Ivana vult aan: “Het wordt allemaal zo verdoezeld, je krijgt er vraagtekens door. Als er beter naar ons was gecommuniceerd dan had de situatie denk ik heel anders geweest.”

Ze zijn al met knokploegen bezig, ramen ingooien, brand stichten. Mensen zijn echt gigantisch boos.

Wordt het tegengeluid van de omwonenden genegeerd, dan gaat het uit de hand lopen meent Cyriel. “Ze zijn al met knokploegen bezig, de ramen ingooien, brand stichten. Mensen zijn echt gigantisch boos op Thuisvester en de gemeente.” Kunnen die mensen dan wel veilig leven in Sint Willebrord? “Dat denk ik niet nee. Het gaat dan echt flink escaleren. We zitten niet te wachten op ellende.”

Lees ook: Zorgen om opvang statushouders in Sint Willebrord: ‘Er zijn hier al zoveel problemen’