Moerdijk

Brabantse Delta haalt inspiratie op bij buurwaterschap: ‘Zo’n infopunt, dat komt er bij ons óók’

Projectmanager Ron Nouws (rechts) en dagelijks bestuurder Anco Sneep, van Waterschap Brabantse Delta.

Han Verbeem Han Verbeem

Ingenieurs en bestuurder van Waterschap Brabantse Delta hebben een bezoek gebracht bij de dijkversterking bij Hansweert in Zeeland. Dit kijkje bij de Zeeuwse buren heeft hen geïnspireerd en op nieuwe ideeën gebracht voor hun eigen project. Volgens projectmanager Ron Nouws van Waterschap Brabantse Delta levert het bezoek waardevolle inzichten op: “We kunnen veel van elkaar leren.”

Audio: Gebiedsmanager Ron Nouws over de samenwerking met het Zeeuwse waterschap Scheldestromen, vanuit het hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP).

Waterschap Brabantse Delta gaat van start met de versterking van de dijk tussen Moerdijk en Drimmelen, een project dat deel uitmaakt van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). De 17 kilometer lange dijk moet worden aangepast om te voldoen aan de nieuwste veiligheidseisen en bescherming te bieden tegen hoogwater vanuit het Hollands Diep en de Amer.

Vernieuwing en duurzaamheid

Ron Nouws legt uit dat de samenwerking tussen verschillende projecten binnen het HWBP-programma van groot belang is: “We doen kennis op door bij andere projecten te kijken. Zo leren we continu van elkaar, zowel over vernieuwende technieken als duurzaamheid. Bij de dijkversterking in Hansweert hebben we gezien hoe ze daar bepaalde zaken aanpakken, en dat nemen we mee in onze eigen plannen.”

Burgerparticipatie

Een van de belangrijkste lessen die het waterschap leerde in Hansweert is de manier waarop daar wordt omgegaan met burgerparticipatie: de betrokkenheid van omwonenden. In Hansweert is bijvoorbeeld een informatiepunt ingericht waar inwoners dagelijks terechtkunnen met hun vragen over de werkzaamheden. Nouws ziet mogelijkheden om een vergelijkbare aanpak toe te passen bij de dijkversterking tussen Moerdijk en Drimmelen: “Die kans is wel aanwezig. Het is belangrijk om een plek te hebben waar inwoners langs kunnen komen voor hun vragen, zodat we ze goed kunnen informeren en betrekken bij het project.”

In de markt

Naast het betrekken van bewoners stond ook innovatie -vernieuwende werkwijzen- centraal bij het bezoek aan Hansweert. Waterschap Brabantse Delta kijkt voortdurend naar nieuwe mogelijkheden om de dijken te versterken, zegt Nouws. “Veel van de innovatiekennis zit in de markt. We proberen die zo vroeg mogelijk te betrekken, zodat we nieuwe ideeën kunnen toepassen,” legt Nouws uit. Zo heeft het waterschap bij andere projecten al innovatieve oplossingen toegepast, zoals kunststof damwanden om het zogenoemde ‘piping’, waarbij water onder de dijk doorsijpelt, aan te pakken.

Klimaatveranderingen

Ook waterschapsbestuurder Anco Sneep, in het dagelijks bestuur verantwoordelijk voor dijkversterkingen bij Brabantse Delta, vindt samenwerking met buurwaterschappen nodig om het wassende water de baas te blijven. En dat kunnen de Zeeuwen als geen ander – benadrukt Sneep. “Er komt veel op ons af, door klimaatveranderingen met alle gevolgen van dien zoals verzilting en stijging van de zeespiegel.” De vrees is dat ook het deltagebied in Zeeland, Brabant en Zuid-Holland getroffen wordt door een ‘perfect storm’, in combinatie met hoogwater op zee én op de rivieren. “Daarom is het nodig de krachten te bundelen”, zegt hij. “Want samen weet je meer en kan je ook meer dan alleen.” De Nederlandse waterschappen werken al samen binnen de Unie, maar juist die regionale aanpak biedt extra mogelijkheden.

Dit is een bericht in samenwerking met streekomroep De Bevelanden.