Roosendaal

Brabantse gemeenten vechten laaggeletterdheid aan

Redactie Redactie

Nog steeds heeft zo’n 10% van de volwassen Nederlanders moeite met lezen en schrijven. Dit vormt een hoop problemen, ook in het werkgebied. In de categorie werklozen ligt het percentage laaggeletterdheid fors hoger. Daar ligt het percentage tussen de 25- en 40%. Roosendaal, Etten-Leur, Rucphen, Halderberge, Moerdijk en Zundert maken een vuist tegen dit probleem en willen het cijfer laaggeletterden in hun gemeente omlaag brengen.

 

Samen lanceren ze twee ‘Taalpunten’. Hier worden trainingen aangeboden waarbij vrijwilligers nieuwe klanten beoordelen en les geven. Deze Taalpunten gaan in Roosendaal en Etten-Leur van start. Vrijwilligers van het Taalpunt beoordelen nieuwe klanten van het Werkplein op laaggeletterdheid en bieden trainingen aan. De training die mensen via het Taalpunt kunnen volgen om beter te leren lezen en schrijven kan de werkloosheid wegnemen.

Als blijkt dat dit een probleem is voor de werkzoekende, kan deze direct geholpen worden. Voor iemand die negatieve ervaringen met leren heeft is dit een belangrijke eerste stap naar leren en meedoen. Het geeft inzicht in de wensen van kandidaten en eventuele moeilijkheden waar ze tegenaan lopen.