Brandweer in Putte zoekt ‘parttime heroes’
Een deel van het brandweerteam van Putte (foto: Brandweer Putte)
De vrijwillige brandweer van Putte is op zoek naar vrijwilligers. De club bestaat momenteel uit twaalf man, maar heeft er eigenlijk achttien nodig. “We staan echt te springen om mensen!”
Branden blussen, assisteren bij ongevallen en het uitvoeren van reanimaties. Het is een greep uit de taken die horen bij het werk van de vrijwillige brandweer. “Daar moet je wel tegen kunnen”, vertelt Wesley Buuron. Hij is al ruim elf jaar actief bij de vrijwillige brandweer van Putte. En om gelijk een misverstand uit de lucht te helpen: je aansluiten bij de vrijwillige brandweer betekent niet dat je er niet betaald voor krijgt.
Bijbaan
Werken bij de vrijwillige brandweer kan gezien worden als een bijbaan. “Het is een leuke bijverdienste”, verklaart Wesley. “Er zit ook een opleiding aan gekoppeld. Je kan kiezen uit een avondopleiding, waarbij je twee jaar lang één avond per week les krijgt. Of de dagopleiding, die duurt één jaar en dan volg je een keer per week een volle dag les.” Zelf heeft Wesley al een aantal opleidingen doorlopen. “Ik ben nu bijna klaar met de opleiding tot bevelvoerder.” Dat is tevens een tweejarige opleiding.
Je doet dit omdat je iets terug wil doen voor de mensen in je omgeving.
Vrijwilligers van de vrijwillige brandweer worden ook wel parttime heroes genoemd, meent Wesley. “Het hoeft niet je roeping te zijn. Maar je doet dit werk wel omdat je iets terug wil doen voor de mensen in je omgeving.” Daarnaast is de brandweerpost een soort tweede familie. “Je moet echt op elkaar kunnen rekenen, elkaar vertrouwen. Je kan geen brandend huis binnenlopen met iemand die je niet vertrouwt.”
Om die vertrouwensband te creëren én behouden, heeft de brandweerpost van Putte een actieve personeelsvereniging. “Die is er overigens ook voor het thuisfront, want ook die moeten achter je werk staan. Je wordt soms op de gekste momenten opgeroepen. Tijdens verjaardagen of op oudejaarsdag bijvoorbeeld. Het is een heel veelzijdig vak en daar haal ik veel genoegdoening uit.”
“Het leuke aan de vrijwillige brandweer is dat iedereen uit het team een specialisme heeft”, vervolgt Wesley. “Zo hebben we iemand die verpleegkundige is. Er zit een beroepsbrandweerman bij, een militair. Ikzelf werk voor een autobedrijf. Al die verschillende specialismes heb je ook echt nodig.” Zo wordt bijvoorbeeld iemand die goed is met kinderen eerder naar een melding van een kind gestuurd. En wanneer een hybride voertuig in brand staat kan daar iemand naartoe die daar veel vanaf weet. “Die diversiteit aan kennis is erg belangrijk.”
Doorgroeimogelijkheden en opleidingen
De brandweer van Putte is dus hard op zoek naar extra vrijwilligers. “We staan echt te springen om mensen die met ons de club willen vormen. Bovendien zijn er ook heel veel leuke doorgroeimogelijkheden.” De eerste stap is de opleiding tot manschap. “Maar daarna kan je ook taken gaan vervullen als chauffeur of bevelvoerder.” Meer informatie over de vacature vind je hier.
Er horen geen vast aantal uren per week bij de taak als parttime hero. “Iedere maandag hebben we de oefenavond. Iedere week behandelen we dan een andere casus. De ene week gaat het om een brand, de andere week om technische hulpverlening. Op die manier blijft onze kennis goed en leren we goed samenwerken.”
Wie zich graag aan zou willen sluiten bij de brandweerpost van Putte kan contact opnemen via sociale media. “Of kom een keer langs tijdens onze oefenavond op maandag!”