Willemstad

Brandweerkazerne Willemstad blijft definitief op zelfde plek

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De brandweerkazerne van Willemstad blijft op dezelfde plek. Het huidige pand is verouderd en voldoet niet meer aan de juiste eisen, daarom is nieuwbouw nodig. Het college van burgemeester en wethouders komt met een raadsvoorstel voor de nieuwe kazerne.

De kwestie van de brandweerkazerne in de vestingstad is er een van de lange adem. Al sinds 2008 wordt er gesproken en gediscussieerd over wat te doen met het pand. “Toen ik begon als burgemeester ben ik langs alle kazernes in de gemeente geweest”, vertelt burgemeester Aart-Jan Moerkerke. Bij de kazerne in Willemstad viel hem gelijk één ding op. “De vrijwilligers moesten door een tankspuitwagen klimmen om bij de wc te komen. Dat kan natuurlijk niet.”

Daarom is er gezocht naar een nieuwe locatie. Dat bleek een stuk moeilijker dan verwacht. Potentiële locaties in het stedelijk gebied van zowel Willemstad als Helwijk bleken niet te voldoen vanwege de krappe aanrijtijden. Andere locaties waren niet beschikbaar of bleken te duur. Ook is er gekeken naar percelen in het buitengebied. “Maar ook dit bleek veel te duur”, vervolgt de burgemeester. En dus moest er gezocht worden naar een alternatieve oplossing.

De kosten

In 2022 startte een onderzoek naar de mogelijkheden op de huidige locatie. Die bleken er te zijn. Belangrijk was dat de kazerne een stuk groter moet. Dat is mogelijk door uitbreiding in de stadswal. De kosten van de verbouwing bedragen ongeveer 1,95 miljoen euro. Als de raad daarmee akkoord gaat, kan er gebouwd gaan worden. De commissie bespreekt het voorstel 22 augustus. Het besluit word genomen tijdens de een raadsvergadering daarna. De werkzaamheden duren anderhalf jaar. In die tijd verhuist de brandweer tijdelijk naar het Steenpad in Helwijk; een locatie die voorkeur heeft van de vrijwilligers van de brandweer.

Het nieuwe gebouw wordt er echt een waarmee de brandweer minstens veertig jaar vooruit kan, meent burgemeester Moerkerke. Bovendien zijn alle plannen in samenspraak gegaan met Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. “Straks hoeven er dus geen vrijwilligers meer door een brandweerwagen te kruipen om naar de wc te kunnen.”