West-Brabant

Bravis-gynaecologen tegen zwangeren: ‘Vaccinatie beschermt ongeboren kindje’

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Bravis-gynaecologen Elles in ’t Anker en Richard Pal roepen zwangere vrouwen op zich te laten vaccineren tegen corona. Landelijk is dertig tot vijftig procent van hen namelijk bang voor de prik, vanwege verkeerde informatie op social media. In ‘t Anker schrikt daarvan. “Er is namelijk geen reden om je als zwangere vrouw niet te laten vaccineren.”

De angst voor het vaccin is nergens voor nodig, aldus de gynaecologen. “Door je te laten vaccineren bescherm je juist je ongeboren kindje en jezelf.”

Doodgeboren baby’s

Gynaecoloog In ’t Anker legt uit: “Door de vaccinatie maakt het lichaam van de moeder antistoffen tegen corona aan […], waardoor de baby ook nog eens beschermd geboren wordt.” In de Randstad werden het afgelopen half jaar namelijk dertien baby’s doodgeboren, doordat hun moeder niet gevaccineerd was. Het coronavirus was doorgedrongen tot in de placenta. “Levensgevaarlijk.” De kindjes overleden in de buik.

Op de longafdeling van het Bravis-ziekenhuis kwamen een aantal zieke, zwangere vrouwen binnen. Het immuunsysteem verandert tijdens een zwangerschap. “Ook corona kan hier vat op krijgen,” aldus Pal. De vrouwen waren niet gevaccineerd.

Stijging op IC’s

Naast het Bravis-ziekenhuis, adviseren ook de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie en het RIVM zwangere vrouwen zich te laten vaccineren. Dit vanwege het stijgende aantal ongevaccineerde zwangere vrouwen op IC’s.

Overigens bereikt het vaccin de moederkoek niet. Over het type vaccin, dat ook voor andere doeleinden bestemd is, zijn wel lange termijngegevens bekend. Zo leidt het niet tot onvruchtbaarheid. “Daarom is ons advies: laat je als zwangere vaccineren”, aldus het Bravis. “Dat geldt ook voor je partner.”