Roosendaal

Bravis: infomarkt om beeld van nieuwbouw te geven

Artist impression van de hoofdentree van het nieuwe Bravis, met links de wandelbrug die het parkeergebouw verbindt met het ziekenhuis. Foto: Team aan de Schie

Artist impression van de hoofdentree van het nieuwe Bravis, met links de wandelbrug die het parkeergebouw verbindt met het ziekenhuis. Foto: Team aan de Schie

Herbert Kats Herbert Kats

Bravis houdt zaterdag 5 oktober een vrij toegankelijke infomarkt om het publiek een beeld te geven van het nieuwe ziekenhuis voor Bergen op Zoom en Roosendaal. Het definitieve ontwerp is gegrondvest op duurzaamheid en bedoeld om stress tegen te gaan, meldt Bravis.

Het ziekenhuis komt in het nog aan te leggen landschapspark De Bulkenaar, zuidwestelijk van Roosendaal. Met een verwijzing naar de wisselwerking tussen landschap en de nieuwbouw, noemt Bravis dat ‘Goede zorg in een groene omgeving’.

Kennismaken

Het definitieve ontwerp voor de nieuwe hoofdlocatie is voor Bravis een echte mijlpaal. Het is aanleiding om het publiek uit te nodigen om 5 oktober tussen 10.00 en 15.00 uur nader kennis te maken met de uitgewerkte plannen.

In de huidige polikliniek in Roosendaal is dan beeldmateriaal te zien. Ook bestaat de mogelijkheid om vragen te stellen. Zelfs een virtuele wandeling door het landschapspark behoort tot de mogelijkheden.

In het definitieve ontwerp zijn in nauwe samenspraak met Bravis-medewerkers bestaande plannen verder uitgewerkt. De architecten hebben daarbij nadruk gelegd op het creëren van wat zij een helende omgeving noemen. Het ontwerp beoogt stress voor bezoekers zoveel mogelijk te verminderen. Een landschapspark, tuinen en patio’s zijn onderdeel van die gedachte. En zowel de routes náár als ín het gebouw dragen daaraan bij.

Het nieuwe ziekenhuis wordt 76.500 m2 en bestaat uit vier klaverbladen. Een atrium dient als verbindend hart. Elk blad heeft een eigen thema, kleurstelling en illustraties. Met een presentatie worden de zes thema’s toegelicht op de open dag. Dat zijn: inleiding, toegankelijkheid, een groene omgeving, duurzaamheid, interieur en het landschapspark.

Duurzaam

Elk onderdeel van het ontwerp voor het nieuwe Bravis staat in het teken van duurzaamheid. Zowel in het gebouw als op het buitenterrein worden duurzame materialen gebruikt. Ook wordt het ziekenhuis volledig gasloos. Warmte/Koude Opslag regelt de warmtepompen en de koeling.

De daken van het ziekenhuis en de parkeergarage krijgen het maximaal mogelijke aantal zonnepanelen. Volgens de berekening gaat de uitstoot van CO2 met 83% omlaag ten opzichte van de uitstoot in de huidige twee gebouwen.

Lees ook: Bravis zet volledig in op gezond leven, ook intern