Bergen op Zoom

Bravis-terrein Bergen op Zoom wordt zorgplein met woningen: ‘Alle opties nog open’

Het huidige ziekenhuis in Bergen op Zoom sluit de deuren, als de nieuwbouw in Roosendaal over vijf jaar bedrijfsklaar is.

Han Verbeem Han Verbeem

De gemeente Bergen op Zoom en Bravis gaan in overleg over de ontwikkeling van het huidige ziekenhuisterrein, waarbij de focus ligt op een zorgplein, gecombineerd met woningen en mogelijk aanvullende voorzieningen. Of er nieuwbouw komt, of dat het huidige gebouw -of een deel daarvan- behouden blijft, kan wethouder Joey van Aken nog niet zeggen. “Daarover gaan we nu in overleg. Alle opties zijn nog open.”

Na de oplevering van het nieuwe Bravis-ziekenhuis in Roosendaal, die gepland staat voor 2029, komt het huidige ziekenhuisterrein in Bergen op Zoom vrij voor een nieuwe bestemming. Wethouder Van Aken: “We willen deze unieke locatie een belangrijke functie blijven geven voor onze inwoners. Het huidige Bravis-terrein is uitermate geschikt voor een zorggerelateerde invulling, gecombineerd met woonmogelijkheden. Dit sluit goed aan bij de wensen en behoeften van onze gemeenschap.”

Centrale rol

De planfase van het project begint direct na de zomer. Het zorgplein moet volgens Van Aken een centrale rol vervullen, met voorzieningen zoals huisartsenpraktijken, fysiotherapeuten en andere zorginstellingen die de lokale zorg versterken. Daarnaast komt er ruimte voor woningen, die de woningbouwopgave van de stad ondersteunen. “Het wordt een plek waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten en waar zorg en wonen hand in hand gaan,” aldus Van Aken.

Stadlander

Met de start van de planfase wordt volgens het Bergse college een belangrijke stap gezet richting een toekomst waarin zorg en wonen op een duurzame manier worden gecombineerd op het voormalig Bravis-terrein én de omliggende buurt. De gemeente gaat daarom in overleg met woningcorporatie Stadlander om te onderzoeken of de plannen voor het nieuwe zorgplein kunnen worden geïntegreerd in de herontwikkeling van de omliggende Sterrenwijk. Dit zou een samenhangende aanpak mogelijk maken voor zowel het Bravis-terrein als de wijk. Van Aken: “We willen samen met Stadlander en de inwoners komen tot een plan dat past bij de stad, waarbij we ook de bestaande wijken mee kunnen nemen in de vernieuwing.”