Bravis ziekenhuis eerste in Nederland met thuismonitoren van zwangerschap
Bravis in Roosendaal biedt zwangere vrouwen als eerste ziekenhuis in Nederland de mogelijkheid om hun ongeboren kind thuis te monitoren. Kern van de nieuwe toepassing is een speciale elektrodenpleister die metingen doorstuurt naar een verpleegkundige of gyneacoloog in Bravis.
De zogeheten Nemo-remote maakt dat de vrouwen minder vaak naar het ziekenhuis hoeven te komen. Iets dat vaak als extra belastend wordt ervaren.
Tijdwinst
De werkwijze betekent zowel voor het ziekenhuis als de patiënt tijdwinst. Of zoals woordvoerder Jan Willem van Bodegom zegt: “Een win-win voor beide. Maar het gemak voor de patiënt is natuurlijk niet in geld uit te drukken.” Verzekeraars zien daar ook de voordelen van.
Nemo Healthcare uit Veldhoven ontwikkelde de elektrodenpleister die een zogeheten cardiotocogram (CTG) kan maken. Dat geeft informatie over zowel de hartslag van de baby, die van de aanstaande moeder als de baarmoederactiviteit. Verzekeraar CZ bracht Bravis in contact met Nemo Healthcare.
Controles
Een computer bij Bravis ontvangt en verwerkt de metingen, die dan beoordeeld kunnen worden. Voor ons land is deze werkwijze nieuw, in Denemarken is er al ervaring mee opgedaan.
Enkele jaren geleden werd het standaard opnemen van zwangere vrouwen voor de bevalling verruild door controle-momenten. Dat maakte wel dat vrouwen meerdere keren per week, soms zelfs dagelijks, naar het ziekenhuis moeten. De nieuwe CTG-technologie vermindert die noodzaak.
Eerste patiënt razend enthousiast
“De eerste patiënt is razend enthousiast. NemoRemote werkt heel intuïtief en het bespaart haar veel ritjes naar het ziekenhuis”, weten Marisol Grootswagers en Ancel van den Broek, teamleiders van het Bravis Moeder & Kindcentrum.
Zwangeren krijgen, voordat zij met NemoRemote aan de slag gaan, in het ziekenhuis een uitgebreide instructie. Met die instructie kan de vrouw dan thuis de elektrodenpleister op de buik plakken. Via een tablet wordt dan de CTG-meting doorgegeven.
Bravis koppelt de bevindingen vervolgens terug naar de patiënt. Bij twijfel wordt de vrouw altijd verzocht langs te komen voor een controle.