Willemstad

Breed verzet in Willemstad tegen komst vakantiepark

Herbert Kats Herbert Kats

Hart voor Willemstad maakt zich, gesteund door de werkgroep Vakantiepark Bovensluis, grote zorgen over de komst van een grootschalige recreatiefaciliteit. De Stadsraad heeft daarom bezwaar ingediend tegen de omgevingsvergunning die begin oktober werd verleend voor Camping Bovensluis BV.

Projectontwikkelaar SVE Group kreeg toestemming om de vrij kleine camping aan de Oostdijk om te bouwen tot een vakantiepark met 350 bungalows, een restaurant en een buitenzwembad. De vergunning ligt nu ter inzage. De bezwaarmakers benadrukken dat zij op zich niet tegen het vakantiepark zijn.

Verkeersveiligheid

Er leven echter breed zorgen over de verkeersveiligheid. De te verwachten bezoekersaantallen voeden de vrees dat de verkeersdruk en veiligheidsrisico’s aanzienlijk toenemen. Het park moet plaats bieden aan meer dan 2000 recreanten. Gevolg is volgens de bezwaarmakers dat zo’n groei tot vier à vijf keer zo veel verkeersbewegingen op de dijkweggetjes kan leiden.

Het bezwaar wordt ondersteund door tientallen Willemstadters, waaronder bewoners van de smalle Oostdijk, Noordlangeweg en Koningin Wilhelminalaan. Met hun ondertekening sluiten zij zich als direct belanghebbenden aan bij het bezwaar. Volgens Hart van Willemstad onderstreept hun steun de grote zorgen rond verkeersveiligheid en leefbaarheid.

De Stadsraad spreekt grote waardering uit voor de inzet, vasthoudendheid en deskundigheid van de werkgroep, die zich onvermoeibaar inzette voor het bezwaar. Die groep bestaat uit inwoners die zich tijdens een Stadstafel-bijeenkomst spontaan hebben aangemeld. Hun grondige en zorgvuldige aanpak diende als solide basis voor het indienen van het bezwaar, aldus de raad.

In het bezwaarschrift ligt de nadruk op de belasting van de infrastructuur en smalle wegen van de Ruigenhilpolder. Met name de Oostdijk zou niet berekend zijn op het intensieve verkeer van auto’s en landbouwvoertuigen. Dat zorgt voor risico’s voor zowel bewoners en bezoekers, vooral op de populaire fietsroutes.

Passend

De gemeente kwam na een uitvoerige beoordeling echter tot de conclusie dat de aanvraag past binnen het bestemmingsplan. Wel kreeg de plannenmaker een aantal punten mee om vooraf aan te voldoen. Zo bestaat op het terrein een verhoogde kans op cultuurhistorische (archeologische) vondsten. De ontwikkelaar moet een plan leveren hoe hiermee wordt omgegaan, dat ter beoordeling naar de regioarcheoloog gaat. Ook moet aangetoond worden dat er na sloopwerk geen asbest meer in de grond zit.

Toetsing

De gemeente weet dat er in Willemstad zorgen leven over het extra verkeer. Uit de juridische toetsing bleek echter dat dit dat het mogelijke extra verkeer geen reden oplevert om de vergunning te weigeren. Wel wil gemeente afspraken maken over de aanrijroute van de nieuwe campinggasten. Overigens kijkt de gemeente ook in bredere zin naar de verkeersafwikkeling rond het vestingstadje.