Roosendaal

Buitententoonstelling ‘Oudroze’ doet Roosendaal aan

Emma Janvier Emma Janvier

Buitententoonstelling ‘Oudroze’ is vrijdagochtend op de Oude Markt in Roosendaal geopend. De expositie toont 29 ouderen die hun verhaal delen over het als eerste generatie openlijk uitkomen als LHBTQIA+.

Al de hele week zijn er allerlei activiteiten binnen de gemeente Roosendaal, die staan in het teken van Coming Out Day, dat op 11 oktober plaatsvindt. Zo gaat vrijdag ook al vroeg in de ochtend de regenboogvlag in de mast bij het HUIS van Roosendaal.

“Het is belangrijk om te laten zien: jij hoort er bij”, vertelt gemeenteraadslid Björn Rommens tegen alle mensen die zijn komen kijken. Een regenboogspeldje prijkt op zijn borst. “In de wereld van tegenwoordig wordt er teveel gekeken naar iemand die anders is, maar we zijn allemaal mensen, we mogen er allemaal zijn en liefhebben wie we liefhebben.”

Voorlopers

En dat is ook de strekking van de expositie op de Nieuwe Markt. Oudroze is een project van Stichting Open Mind en fotograaf Ernst Coppejans. Sinds 2021 tourt de tentoonstelling door heel Nederland en nu staat het in Roosendaal. Gemeenteraadslid Femke Peters opent het spektakel. “Het zijn foto’s met teksten erbij van wat oudere mensen die op latere leeftijd uit de kast zijn gekomen, en dus een beetje de voorlopers zijn van het uit de kast durven komen”, licht ze toe.

We mogen er allemaal zijn en liefhebben wie we liefhebben.

De mensen op de foto’s komen niet uit Roosendaal. “Maar het zijn wel mensen uit verschillende culturen”, gaat ze verder. “Ik hoop dat we veel positieve reacties gaan krijgen, maar we doen dit niet voor niets natuurlijk. Ik verwacht dus ook wel wat negatieve reacties.” Volgens Peters is het belangrijkste dat mensen elkaar respecteren. “We willen dat iedereen zichzelf kan zijn en daar ook voor mag en durft uit te komen.”

Drukke planning

Volgens Rommens gaat het feestje nog heel het weekend door in Roosendaal. “Van tentoonstellingen, tot optredens tot workshops, noem het allemaal maar op.” De klap op de vuurpijl is volgens beide gemeenteraadsleden toch wel de uitreiking van de Regenboogawards. “Daar zijn organisaties voor genomineerd die iets belangrijks doen in Roosendaal wat betreft ‘coming out’. De award wordt uitgereikt in de vorm van een quiz.”

Tentoonstelling Oudroze is nog te bekijken in Roosendaal tot 1 november.

Lees ook: Roosendaal kleurt roze tijdens nieuwe editie Pink Saturday