Roosendaal

VVD-fractie verrast door vertrek wethouder Vermeulen

Kitty Joachems Kitty Joachems

VVD-fractievoorzitter Menno Nefs zegt dat zijn partij verrast is door het besluit van Sanneke Vermeulen. Hij wil er nog niet veel over kwijt. Op de vraag wie de vrijgekomen post van wethouder kan invullen heeft hij nog geen antwoord. “Die vraag komt echt veel te vroeg”, aldus Nefs. “Eerst moeten we als fractie zaken op een rijtje zetten.”

Vermeulen maakte zondag bekend per direct haar functie als wethouder van de gemeente Roosendaal neer te leggen. In haar ontslagbrief schrijft ze dat de samenwerking met het college niet vlekkeloos verliep. “Dit resulteerde in momenten waarop ik mij onveilig voelde en niet volledig in mijn kracht kon staan”, schrijft ze.

Persoonlijk drama

Uit een eerste korte reactie van burgemeester Mark Buijs lijkt het erop dat hij die onveiligheid niet herkent. “Het is zoals het is”, schrijft de burgemeester. “Ik wil één reactie geven. Ik heb Sanneke gesproken en vind het voor haar heel erg vervelend als je tot de conclusie komt dat je moet stoppen met iets dat de lust van je leven is. Dat is een persoonlijk drama. Ik heb de samenwerking met haar persoonlijk altijd als prettig ervaren. En die gevoelens van onveiligheid, die laat ik even bij haar”, aldus Buijs.

“Vandaag namen we kennis van het statement van Sanneke en haar onmiddellijke ontslag, dat is niet niks”, zegt Nefs. Zowel voor hemzelf als zijn partij komt het nieuws als een verrassing. Hij spreekt van een ‘pittige dag’. “Uiteraard respecteren we haar besluit. Maar we betreuren het wel.”

Welzijn van inwoners stond altijd voorop

Woorden van gelijke strekking schrijft het bestuur van de VVD. In een korte reactie, die in handen is van onze redactie, noemt het bestuur Vermeulen een bevlogen, jonge politica. “Mede door haar onvermoeibare inzet voor de inwoners van Roosendaal geniet ze binnen en buiten de VVD veel respect. Haar prioriteit was altijd het welzijn van de inwoners van Roosendaal en het dienen van het gemeentelijk belang”, schrijft het bestuur aan de leden. Het bestuur zegt dat ze het besluit van Vermeulen ‘met grote spijt’ heeft vernomen. “We respecteren haar keuze volledig”, aldus het VVD-bestuur.

In 2022 nam Vermeulen het wethouderschap over van Kees Verstraten die, een paar maanden na zijn benoeming, de functie wegens ziekte moest neerleggen. In haar portefeuille had ze economie, vergunningen, mobiliteit, sport, evenementen en City Marketing. Nu ze na twee jaar haar functie neerlegt is nog niet bekend of en hoe haar portefeuille wordt verdeeld onder de overige collegeleden en wie haar taken gaat overnemen. Daarover wil de gemeente nog niets kwijt. “We laten het voor nu even bij de reactie van de burgemeester”, aldus een woordvoerder.