Zundert

Burgemeester Joyce Vermue over het bloemencorso: ‘Altijd kippenvel’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het is een flinke klus voor burgemeester Joyce Vermue: vóór het bloemencorso wil ze namelijk álle twintig buurtschappen bezocht hebben. Voor Corso Update vertelt ze over de buurtschappen, de voorbereidingen van het bloemencorso en natuurlijk over de grote dag zelf.

De bezoekjes aan de buurtschappen pleegt de burgemeester al meerdere jaren. “Dit was voor mij ook dé manier om Zundert te leren kennen”, vertelt ze. “Want als je ze alle twintig hebt bezocht, dan zie je gelijk een heleboel inwoners. Je proeft de sfeer en je hoort wat er leeft.” De weken vóór het corso bezoekt ze verspreid over de avonden alle buurtschappen.

Tijdens haar bezoeken hoort de burgemeester van alles over de ontwerpen. “Maar ook over de uitdagingen waar de buurten mee te maken hebben.” Het corso leeft volgens de burgemeester niet alleen binnen de buurtschappen het hele jaar door, maar ook binnen de gemeente. “En zeker nu in aanloop naar het evenement is het een intensievere periode.” Maar ook ná het corso gaat het door. “Dan evalueren we, bespreken we wat goed ging en wat beter kon. En dan gaan we alweer plannen voor het nieuwe jaar.”

Plannen, regelen en voorbereiden

Het corso voorbereiden bestaat naast alle evaluatiegesprekken ook uit plannen. “Hoe komt het corso eruit te zien? Wie willen we bereiken? Wie nodigen we uit? Maar we zijn ook bezig met het verkrijgen van de vergunning.” En de weken vóór het corso wordt al heel de openbare ruimte van Zundert en omstreken klaargemaakt. Denk hierbij aan wegafzettingen en tijdelijke verkeersregels en -borden. “Onze gemeente verdubbelt op basis van het aantal inwoners tijdens het corso in bezoekers.” Dat vraagt dus best wat voorbereiding. En die voorbereidingen treft de gemeente natuurlijk niet alleen. “Dat doen we samen met de organisatie van het corso en de buurtschappen.”

Corso Zundert begint voor de burgemeester al vroeg op de grote dag zelf. “Dan begin ik met een rondje op de fiets, en dan zie ik de wagens al aan komen rijden. Maar voor de buurtgenoten begint het al helemaal vroeg, want de eerste wagens worden tussen 6.00 uur en 7.00 uur al naar buiten gereden.” Dat is volgens de burgemeester een emotioneel moment.

De optocht zien geeft altijd kippenvel.

Rond het middaguur ontvangt de burgemeester samen met de organisatie van het corso de eerste gasten. “Die proberen we mee te geven wat het corso betekent voor de gemeente.” En dan is het een kwestie van de optocht aanschouwen. “Dat is altijd kippenvel. En dan is het wachten op de tweede doorkomst, op de jubel!”

Hoog bezoek

Naast bezoek van de burgemeester, krijgen een aantal buurtschappen ook ander bijzonder bezoek. Koningin Máxima komt vrijdag 30 augustus namelijk langs. “We hebben een uitnodiging gestuurd naar het koninklijk huis om te laten zien hoe het corso leeft in onze gemeente. We zijn heel blij dat Koningin Máxima daarop in is gegaan, en kan zien hoe het er in een tent aan toe gaat”, aldus de burgemeester.

Meer zien of horen over Corso Zundert? Deze hele week brengen ZuidWest Update en ZuidWest TV het corso bij je thuis. Volg onze website voor uitgebreide reportages en verhalen over de mensen achter het corso en de buurtschappen. Van donderdag tot en met zondag zendt ZuidWest TV Corso Update uit. Ook is op corso zondag het corso live te volgen via ZuidWest TV.