Roosendaal

Burgemeester maakt belofte waar: onderzoek overlast supermarkt Gastelseweg

Het pand aan de Gastelseweg waar de Poolse super voorheen gevestigd was. Nu zit deze enkele deuren verder.

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Zoals eerder beloofd, is de Roosendaalse burgemeester Han van Midden serieus werk gaan maken van de overlast die de bewoners van de Gastelseweg al jaren ondervinden. Reden van de problemen is de aanwezigheid van een Poolse supermarkt. Na zes jaar klagen en veel incidenten, waaronder een politieke rel, wordt nu doorgepakt. De eerste maatregel is al genomen.

Foutparkeren, dronken mensen op straat die er urineren en kotsen, vechtpartijen, dreigementen, schade aan woningen en tuinen… De lijst met problemen en overlast is lang in de directe omgeving van de supermarkt. De eigenaar doet er weinig tot niets aan en ook de gemeente greep lang amper in, aldus de gefrustreerde buurtgenoten.

Eerder dit jaar leidde de overlast die omwonenden ervaren tot een politiek-bestuurlijke rel. Enkele straatgenoten waren het zó beu, dat uit frustratie opnames van een eerder gesprek met wethouder Toine Theunis werden gelekt. Het betrof een bijeenkomst met hem, de Commissie Ombudsman en enkele leden van het buurtcomité. De hier en daar opzienbarende uitspraken leidden tot de nodige ophef. Burgervader Van Midden was niet blij met die noodkreet van de bewoners, maar beloofde wel op te gaan treden in de straat. Daar is hij inmiddels mee begonnen.

Pand door gemeente gehuurd

Eén van de acties om de rust te doen wederkeren is het door de gemeente huren van de locatie waar de supermarkt eerder zat, een behoorlijk onderkomen hoekpand. Vooralsnog voor de termijn van één jaar. Om te voorkomen dat zich hier activiteiten ontplooien die voor nieuwe onrust zorgen. Of, zoals een officiële verklaring luidt: “Op deze manier kunnen wij de resultaten van lopende onderzoeken in de wijk afwachten en naar aanleiding daarvan bekijken welke activiteiten er op termijn weer plaats kunnen vinden in het pand.”

Beveiligers ingehuurd

Tevens wordt de straat structureel gemonitord en zelfs bewaakt. Volgens de gemeente door zogeheten ‘wijkrangers’, die er geregeld poolshoogte nemen. Volgens buurtgenoten ook door medewerkers van een ingehuurd beveiligingsbedrijf, die er bijna dagelijks vanuit geparkeerde auto’s alles in de gaten houden, notities maken en hiervan verslag doen aan de gemeente. Ze spreken bovendien mensen aan op hun gedrag. Eén van de beveiligers zou al bedreigingen naar het hoofd geslingerd gekregen hebben, aldus een straatbewoner die een gesprek had met deze oud-militair.

De gemeente zelf houdt zich wat meer op de vlakte wat betreft deze ingehuurde security. Burgemeester van Midden wil er dit over kwijt: “Om met een brede blik te kijken naar de problemen op de Gastelseweg loopt er divers onderzoek vanuit de gemeente. We brengen zaken in kaart als verkeersveiligheid, de parkeersituatie en veiligheid op straat. En we zullen naar bevind van inzicht verder handelen.”