Roosendaal

Burgemeester opnieuw aan het werk gezet in dossier Overlast Gastelseweg

Gemeenteraad Roosendaal

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Vuurwerk werd het niet, al is de inmiddels tien jaar slepende kwestie nog altijd niet opgelost. Burgemeester Han van Midden omschreef het donderdagavond als “Een veelbesproken dossier.” Opnieuw stond op de agenda van de gemeenteraad de overlast die omwonenden ervaren van de Poolse supermarkt aan de Gastelseweg. Het resultaat is vooralsnog vooral nog meer teleurstelling bij de straatbewoners.

Het college vroeg de gemeenteraad akkoord te gaan met een opgesteld maatregelenplan, dat ruim een maand eerder al het nodige stof deed opwaaien toen het politiek werd besproken. De Roosendaalse Lijst verliet daarbij demonstratief de vergadering en wilde er in eerste instantie niet nader op ingaan. Later verweet de partij de collega-stadsbestuurders dat er te veel en te vaak achter gesloten deuren wordt gesproken, niet alleen in dit dossier overigens.

Nieuw voorstel, uiterlijk 1 april

Aan de agenda van de vergadering is niet lang daarvoor een amendement toegevoegd. In dit door de VLP opgestelde voorstel gaan alle partijen, op de Roosendaalse Lijst na, akkoord met het aanhouden van de bestaande maatregelen die al zijn doorgevoerd. Er wordt wel een derde onderdeel aan toegevoegd, omdat de overlast van bepaalde bezoekers er bepaald niet minder op is geworden. De indieners willen uiterlijk 1 april 2024 een voorstel zien waarin ook dat probleem wordt aangepakt.

Ze vinden dat burgemeester Han van Midden hier nog zelf werk van moet maken, voor zijn vertrek in mei. De supermarktondernemer dient er actief bij betrokken te worden, dragen de negen partijen op.

Uitkopen als optie

Tijdens de raadvergadering nam VLP’er Wilbert Brouwers het woord om het amendement toe te lichten. De ondertekenaars vinden het huidige maatregelenplan onvoldoende en vinden dat Van Midden moet zorgen dat het niet aan zijn opvolger is om het echt op te lossen. Namens de Roosendaalse lijst probeerde Gert-Jan van Oosterbosch nog of Brouwers wellicht voorbeelden wilde geven. Die hield het echter bij de tekst van het voorstel; “Dat is aan de burgemeester.” Op de suggestie om eventueel bewoners of de ondernemer uit te kopen werd niet ingegaan.

‘Meningen en feiten’

Burgemeester Van Midden gaf aan de opdracht op zich willen te nemen en naar aanvullende mogelijkheden te kijken. Wel gaf hij de vergadering nog even mee een “groot verschil tussen beleven en feiten” te ervaren. Vervolgens werd er gestemd over het amendement en over het maatregelenplan. In beide gevallen stemden alleen de raadsleden van de Roosendaalse Lijst tegen.

‘Poppenkast’

De uitkomst van de vergadering is een grote domper, zegt Bianca Ruitenberg namens het bewonerscomité Gastelseweg. “Het was een hoop poppenkast om nog steeds niks.” Ze is boos en teleurgesteld ineen. Teleurstelling vanwege het resultaat van de raadsvergadering maar ook in de VLP. “Schandalig dat die partij er in het verkiezingsprogramma zo uitgesproken over was en nu komen ze hier mee.”

Haar enige hoop is nog dat er een plan zit achter wat er nu is gebeurd maar weten doet ze dat niet. “We zijn opnieuw aan het lijntje gehouden. Het voelt als een soort intimidatie: Je mag klagen wat je wilt, we doen er toch niks mee.”