Roosendaal

Burgemeester wil slagkracht van politie en justitie na vierde schietpartij dit jaar

Foto: Christian Traets Fotografie.

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Burgemeester Han van Midden van Roosendaal wil meer opsporingskracht bij politie en justitie om gewelddadige criminele op te kunnen pakken. De schietpartij van afgelopen zondag was de vierde dit jaar binnen de gemeente Roosendaal. Van Midden wijst er op dat de gemeente miljoenen euro’s uitgeeft om criminaliteit te voorkomen. Maar volgens hem lopen politie en justitie flink achter met het opsporen, oppakken en vervolgen van criminelen. Van Midden zegt dat de Roosendaalse teams doen wat ze kunnen, maar ze hebben te weinig mensen.

Burgemeester Van Midden maakt zich ernstig zorgen dat inwoners zich minder veilig gaan voelen. Dat schrijft hij in een brief aan de gemeenteraad. Van Midden wil dat er meer rechercheurs komen en personeel dat onderzoek kan doen. “Ik waak ervoor dat er pas maatregelen komen als er onschuldige slachtoffers vallen. Daarom is het nodig om deze duidelijke boodschap nu af te geven. De tijd van praten en uitleggen zijn we gepasseerd,” aldus de burgemeester.

Verdwaalde kogel in woonkamer buurtbewoners

Dat er onschuldige slachtoffers kunnen vallen, bleek zondag wel. Eén van de kogels vloog door het raam de huiskamer binnen van omwonenden. Zij zaten op de bank, toen de kogel over hun hoofden suisde. “Vanmiddag heb ik samen met de teamchef van politie een bezoek gebracht aan de bewoners van de woning die is getroffen door een ‘verdwaalde’ kogel. Uiteraard zijn zij enorm geschrokken,” schrijft Van Midden. “Ik maak me ernstig zorgen over wat dit soort incidenten doet met het veiligheidsgevoel van onze inwoners.”

Van Midden wil dat een schietpartij niet als incident onderzocht worden, maar dat er langer en diepgaand onderzoek gedaan wordt. Want anders is het dweilen met de kraan open. “Als gemeente, met cofinanciering door het Rijk, investeren we miljoenen euro’s in preventieve maatregelen om de wijken en dorpen leefbaarder en veiliger te maken. Echter, het opsporen, oppakken en vervolgen van criminelen blijft daarbij significant achter,” aldus Van Midden.

Dringend meer opsporing en vervolging nodig in West-Brabant

De andere burgemeesters van het politiedistrict De Markiezaten zijn het met Van Midden eens. Ze hebben de capaciteitsproblemen van politie en justitie aangekaart bij de regioburgemeester. De burgemeesters willen dat er eens goed gekeken wordt naar de verdeling van politiemensen in Nederland. En de regioburgemeester gaat dat op landelijk niveau verder bespreken.

Van Midden benadrukt dat het hem niet gaat om de kwaliteit van het opsporingswerk, maar om het tekort aan mensen. “Op het niveau van Roosendaal zijn zowel politie als justitie ontzettend goed bezig en doen zij alles wat zij kunnen doen,” schrijft hij aan de gemeenteraad. “Er is dringend meer capaciteit nodig voor opsporing en vervolging van criminelen in West-Brabant. Er is behoefte aan recherchecapaciteit, met daaraan gekoppeld analysecapaciteit.”

Waarom kiezen criminelen voor Roosendaal?

De burgemeester hoopt dat uitbreiding van het aantal opsporingsambtenaren hem antwoorden oplevert. Hij wil weten waarom juist Roosendaal een favoriete plek lijkt voor gewelddadige criminelen, welke criminele netwerken er in Roosendaal zijn, wat zij op straat aan het uitvechten zijn, en hoe de Roosendaalse netwerken zich verhouden tot andere netwerken in Nederland.

Zelfs als West-Brabant meer politie- en justitiepersoneel krijgt, blijft het voorkomen van misdrijven belangrijk. Burgemeester Van Midden is daarom blij dat Roosendaal meedoet aan het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid. “Dit programma voorziet in een langjarige inzet van het Rijk om samen met de gemeente en andere lokale partijen de leefbaarheid en veiligheid weer op orde te krijgen en de inwoners weer perspectief te bieden,” aldus Van Midden. “Het zou niet zo moeten zijn dat de plek in de stad, waar mensen wonen en opgroeien, bepalend is voor hoe hun verdere carrière en levenspad er uitziet.”

Alleen armoedebestrijding en preventie is niet genoeg

Volgens Van Midden vraagt preventie een bijzondere inspanning van de overheid. Zoals aandacht voor de leefomstandigheden van jeugd. “Onderdeel hiervan is zeker het afbreken van de zogenaamde ‘gouden roltrap’; voorkomen dat jongeren verleid worden om het criminele pad op te gaan. Armoede, achterstand en achterstelling maken mensen immers kwetsbaar om betrokken te raken bij criminaliteit.”

De extra toezicht en handhaving die de gemeente Roosendaal nu al regelt, is volgens Van Midden niet genoeg. “Zonder structurele aanpak blijven we vanuit veiligheidsperspectief alleen ‘pleisters plakken’ en zorgen we keer op keer dat de rust maar voor korte duur is. Wijken, buurten en dorpen verdienen het om die leefbare en veilige omgeving voor lange tijd te hebben,” aldus de burgemeester. Volgens hem redt een gemeente dat niet zonder genoeg steun van politie en justitie. “Aan de ene kant fors investeren in preventie, maar er moet ook worden gewerkt om zware criminaliteit in Roosendaal op te sporen en te vervolgen.”

Lees ook: Schietpartij in Roosendaal, één gewonde Lees ook: Twee verdachten gearresteerd voor schietpartij in Roosendaal Lees ook: Man gewond na schietpartij in Roosendaal Lees ook: Verdachte schietpartij Roosendaal en dodelijk ongeval A16 nog in ziekenhuis