Bergen op Zoom

Burgers staan op voor aankoop en behoud van monumenten: wethouder blij verrast

Wethouder Barry Jacobs. (Foto: gemeente Bergen op Zoom)

Han Verbeem Han Verbeem

Iedereen die wil en kan, mag zich als gegadigde voor één van de zestien Bergse gemeentelijke panden of percelen aandienen bij vastgoedwethouder Barry Jacobs. De lokale bewindsman is blij verrast over de bereidheid uit de Bergse samenleving om de maatschappelijk waardevolle panden over te nemen. Zo wil de Heemkundekring Halsteren zelf het Heemhuis kopen en is ook de molenaar in gesprek met de gemeente. Voor de synagoge is belangstelling uit de Joodse gemeenschap.

Volledig openbaar

Over de ‘lijst van zestien’ is door misverstanden een hoop commotie ontstaan met onnodige ruis, moet Jacobs toegeven. In een persconferentie heeft de lokale bewindsman woensdagmorgen daarom nadere uitleg gegeven. Er is géén sprake van een onderhandse of stille verkoop en alles gaat openbaar, benadrukt Jacobs, maar het college wil wél zorgvuldig omgaan met de overdracht van monumentale panden. Voor vijf gebouwen is daarom toestemming van de raad nodig voordat het college akkoord krijgt: de synagoge, het Heemhuis, het lijkenhuisje, de Borgvlietse molen en Blokstallen-III. Zowel deze, als de overige panden van de lijst, gaan via een externe makelaar in de verkoop. De raad moet echter wel éérst toestemming geven, bij vaststelling van het bezuinigingenplan tijdens de komende raadsvergadering.

Samen Prioriteren

Het college heeft rondom de bezuinigingsopgave gesprekken gevoerd met de Bergse samenleving, vanuit het project Samen Prioriteren. Tot 10 maart konden inwoners zich online bij de gemeente aanmelden en eind maart waren de gesprekken. “De gemeente ziet Samen Prioriteren als een eerste proef om te kijken hoe inwoners nog meer betrokken kunnen worden bij de keuzes die de gemeente maakt”, aldus het college. “Ook waar het om moeilijke besluiten als bezuinigingen gaat. De gemeente is dankbaar dat veel inwoners hier hun bijdrage aan hebben willen leveren. Na afloop van de proef wordt gekeken of deze aanpak ook op andere momenten gebruikt kan worden.” Bij het Samen Prioriteren zijn uiteindelijk 1764 vragenlijsten ingevuld, waarvan 1441 volledig zijn ingevuld en 323 deels. De open vragen hebben 4800 reacties opgeleverd.