Bergen op Zoom

Buschauffeurs in streekvervoer staken: ‘Werk is financieel niet aantrekkelijk’

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Geen streekbussen vandaag in Bergen op Zoom en Roosendaal. De buschauffeurs leggen hun werk namelijk neer. Ze hopen op een betere cao, hoger loon en lagere werkdruk.

“Het wringt in je hart dat je de reiziger raakt, maar wij bereiken onze werkgever alleen door te staken,” vertelt Hans Koolen. Op een terrein met lege Arriva-bussen leidt de in Bergen op Zoom werkende buschauffeur de staking.

Hekel punt

Koolen is één van de ruim 13.000 mensen die in het Nederlandse streekvervoer werkt. Hij vindt de werkdruk een hekel punt. “Het wordt steeds lastiger om de geplande tijden te rijden, door de verkeersdrukte en het aantal mensen dat je moet laten in- en uitstappen.”

Daarnaast is zijn slaap- en eetpatroon om zeep. Hij rijdt als chauffeur veel onregelmatige diensten. De ene dag begint hij om vijf uur ’s ochtends, dan pas om zeven uur. “Het heeft een enorme slag op mijn gezondheid.”

Geen loonsverhoging

Overigens staken de buschauffeurs niet alleen vanwege slechte arbeidsomstandigheden. Ze leggen hun werk ook neer, in de hoop dat er door cao-aanpassingen meer mensen in de sector gaan werken. “Er is bijna geen aanwas van jonge of nieuwe chauffeurs, omdat het financieel niet aantrekkelijk is.”

De buschauffeurs hebben sinds januari 2020 namelijk geen loonsverhoging gehad, terwijl er wel sprake is van inflatie. “Dat betekent een behoorlijke koopkrachtvermindering,” aldus Koolen.

Estafettevorm

Marijn van der Gaag, bestuurder bij FNV Streekvervoer laat weten dat “de chauffeurs blijven volhouden tot ze een cao hebben die zorgt voor een beter loon en lagere werkdruk.”

De staking duurt twaalf dagen en vindt in estafettevorm plaats. Om de reiziger zo min mogelijk tot last te zijn, worden ze tijdig geïnformeerd. De stakingen zullen niet plaatsvinden op dagen dat eindexamens gepland staan.

Lees ook: Vrijdag een stuk minder bussen in Roosendaal en Bergen op Zoom door staking