Bergen op Zoom

Buurtbewoners zitten niet te wachten op Waterfront: ‘Geen Benidorm 2.0 voor de deur’

Mia de Schepper-Famaey (achter spreektafel) in gesprek met buurtbewoner en mede-inspreker Wullfaert.

Han Verbeem Han Verbeem

Maar liefst zeven insprekers zijn donderdagavond naar de raadszaal van het Bergse stadhuis gekomen, om de raadsleden toe te spreken over de bouwplannen van Waterfront. Want bij de Bergse Plaat en stadspark Kijk in de Pot (de ‘Kiek’) komen honderden extra woningen bij, als het aan de gemeente Bergen op Zoom ligt. De omwonenden geven de raadsfracties tijdens de beeldvormingsbijeenkomst een duidelijke boodschap mee: ‘We willen geen Benidorm 2.0″

De Bergse coalitie wil tot 2040 zo’n zevenduizend extra woningen bouwen om de woningnood aan de pakken. Het gebied rondom de Binnenschelde is één van de vier beoogde plaatsen in Bergen op Zoom waar die huizen moeten komen. De plannen vallen in de wijk niet in goede aarde, en bij eerdere inspraakbijeenkomst in De Maagd liepen de emoties soms hoog op. Nu gaat het vooral om inhoudelijke argumenten – waarmee de buurtbewoners de raad willen weerhouden van de bouwplannen.

Kritisch

De omwonenden doen opnieuw een dringende oproep aan de Bergse raadsleden, om nog eens kritisch naar de plannen te kijken –  met name vanwege de impact op de leefomgeving, het groen en de infrastructuur. De insprekers hebben moeite met het gebrek aan inspraak en vinden de communicatie vanuit de gemeente gebrekkig. Van burgerparticipatie -het betrekken van omwonenden bij de ontwikkelingen, zoals de nieuwe Omgevingswet dat vereist- is volgens hen nauwelijks sprake. Een buurtbewoner heeft hierover zelfs een klacht ingediend bij de gemeente Bergen op Zoom.

Happy-few

Zo maakt Mia de Schepper-Famaey, zelf omwonende van de Boulevard, de Bergse raadsleden duidelijk hoe belangrijk het vrije uitzicht voor haar en haar medebewoners is: “Mijn uitzicht op het water, de lucht en de bomen vormt het belangrijkste onderdeel van onze huizen” zegt ze. “Dat alles gaat verloren als de waterlijn ter beschikking komt van de happy-few.” De plannen zouden bovendien ten koste gaan van de recreatie rondom de Binnenschelde – een toeristisch gebied waar jaarlijks duizenden mensen op af komen, benadrukt ze. De omwonende vraagt zich daarom af waarom het plan niet op minder drukke locaties, meer noordelijk, kan worden ontwikkeld.

Muziekje overstemd

Ook buurtbewoonster Cauwels, eveneens omwonende van de Boulevard, uit haar bezorgdheid over het verlies van woongenot en uitzicht. Ook vreest ze een toename van de nu verkeersoverlast: “Als ik op mijn ruime balkon zit, overstemt het verkeer nu al mijn muziekje. En dit zal alleen maar erger worden”, zegt ze. “Gaan we hier met z’n allen nog wel rust vinden?” Cauwels pleit voor meer kleinschaligheid en een betere spreiding van de woningbouw; hierbij wel rekening houdend met de wensen van de omwonenden. En Kees Rooke, vertegenwoordiger van de Gezamenlijke Werkgroepen Waterfront, vindt dat de gemeente de omwonenden absoluut niet serieus neemt. Hij spreekt van ‘misleidende informatie’ met onvoldoende betrokkenheid van de bewoners: “De plannen worden doorgedrukt, ondanks dat er alternatieven zijn aangedragen.”

Koeltegebied

De heer Wullfaert, omwonende van het stadspark Kiek in de Pot, staat als inspreker stil bij de culturele en ecologische waarde van het gebied en heeft zorgen over de aantasting van het groen: “Kijk in de Pot is een overduidelijk koeltegebied. De geplande woningbouw in het groene park staat haaks op alle beleidsprincipes die het belang van vergroening en klimaatgerichte stedenbouw benadrukken.” Wullfaert vindt het dan ook onbegrijpelijk dat de gemeente de waarde van dit groene gebied negeert, “vooral gezien het belang ervan in een opwarmend klimaat.”