Zundert

Buurtschap ‘t Stuk straalt eenheid uit met corsowagen

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Speciaal voor Corso Update bezoekt Nigel Vervloet verschillende buurtschappen. In de eerste aflevering van de vierdelige serie bezoekt hij buurtschap ‘t Stuk in Zundert. Daar vertelt ontwerper Sjoerd van der Linden over hun wagen van dit jaar.

Buurtschap ‘t Stuk is opgericht in 1965. “Maar vanaf de jaren 90 zijn we pas echt beter gaan rijden”, vertelt Sjoerd. Dit jaar bouwt het buurtschap de wagen ‘mobiele eenheid’. “Veel verrassends is er niet aan, het is gewoon de mobiele eenheid”, vervolgt Sjoerd nuchter. “We bouwen een wagen met een shield wall, waar de eenheid vanaf straalt.”

Een statement wil het buurtschap niet maken met de wagen. “We willen niet dat het kwaad of goed uitstraalt, dat mag het publiek zelf bepalen.” Het belangrijkste is dat de wagen eenheid uitstraalt, aldus de ontwerper. “En we willen gewoon een mooi beeld wegzetten.”

Yellow heaven

Sjoerd heeft de wagen niet alleen ontworpen. Samen met twee anderen heeft hij het ontwerp gemaakt. “Ik had het idee om iets te maken over de mobiele eenheid. Daarna heb ik iemand erbij gevraagd waarbij de kleurstelling hem erg aansprak. Zwart met felgeel. En daarna hebben we er nog iemand bij gevraagd. Samen hebben we bedacht hoe we het wilden hebben, of we wel of geen figuranten wilden en of we wel of geen beweging willen.”

Zwarte dahlia’s zijn er niet. “Maar daarvoor gebruiken we heel donkerrood. Felgeel is de kleur yellow heaven.” Bloemen kleuren is in principe dus niet nodig. “Alleen wanneer we bloemen tekort hebben. Maar dat is niet het plan.”

Van ontwerp tot wagen

Het bouwproces begint met het uitzetten van de vormen. “Daarna zetten we er een laag papier op”, legt Sjoerd uit. “En uiteindelijk kunnen de bloemen er op.” Ook gebruikt het buurtschap tempex of schuim. “Voor de details.” Iedere avond is ongeveer dertig man bezig aan de wagen. In totaal zitten er zo’n 120 man bij het buurtschap.

Uiteindelijk is het ook de bedoeling dat er meerdere bewegingen in de wagen zitten. “Het idee is dat zowel de schilden als de koppen gaan bewegen.” De schilden komen dan naar buiten te staan, en kunnen dan naar binnen worden getrokken. “En de koppen moeten rond gaan kijken waar het geweld vandaan komt. Ze zijn zoekende, tot het geweld losbarst. Dan komen de schilden dus naar binnen en gaan ze in houding staan.”

Verwachtingen

Sjoerd hoopt op een plek in de top tien. “Ik heb al heel wat goede wagens voorbij zien komen, dus ik heb geen idee waar we gaan eindigen. Met een plaats in de top tien zou ik al heel blij zijn!”

Meer zien of horen over Corso Zundert? Deze hele week brengen ZuidWest Update en ZuidWest TV het corso bij je thuis. Volg onze website voor uitgebreide reportages en verhalen over de mensen achter het corso en de buurtschappen. Van donderdag tot en met zondag zendt ZuidWest TV Corso Update uit. Ook is op corso zondag het corso live te volgen via ZuidWest TV.