Buurtteam Gageldonk komt echt van álles tegen: ‘Van blikjes, vuilniszakken tot bankstellen en tafels’

De wijk Gageldonk wordt al vijf jaar lang opgeruimd door een groep betrokken bewoners. Het Buurtteam Gageldonk, onder leiding van coördinator Berry van Lien, trekt wekelijks de wijk in om zwerfafval, dumpingen en vergeten spullen weg te halen. Maar ondanks de inspanningen blijft de vervuiling hardnekkig. “Eigenlijk kun je élke dag wel de wijk in gaan om op te ruimen,” zegt Van Lien. “Dat is echt een heel groot probleem in de wijk.”

Het Buurtteam begon bescheiden, met slechts twee mensen, maar is inmiddels uitgegroeid tot een vaste groep vrijwilligers die zich wekelijks inzet. Tijdens een recente opruimactie stuiten ze weer op een berg aan troep. “Blikjes, bankstellen, vuilniszakken, tafels… we komen van álles tegen,” vertelt het Buurtteamlid.
Frustratie groeit
De frustratie groeit, ook bij vrijwilliger Floor Polak. Zij woont zelf in de wijk en besloot op een dag: genoeg is genoeg. “Wat ik nú weer vind,” verzucht ze – terwijl ze een steelpan uit een struik trekt. “Ik had ooit bedacht: ik kan me iedere dag ergeren aan alles wat er ligt, of ik kan een prikstok en een vuilnisring bij de gemeente ophalen en het gewoon af en toe opruimen. Dus dat ben ik gaan doen.”
We gaan één keer per week op pad, maar dat is eigenlijk te weinig.
Toch merkt het team dat hun inzet niet genoeg is om het probleem écht structureel aan te pakken. “We gaan nu één keer per week op pad,” zegt Van Lien. “Maar dat is eigenlijk te weinig. Door andere werkzaamheden in de wijk lukt het ons niet vaker, terwijl het wel nodig zou zijn.”
Raadsvragen
De zorgen van het Buurtteam zijn inmiddels ook politiek opgepikt. GroenLinks-PvdA in Bergen op Zoom stelde deze week vragen aan het college van B&W. De partij pleit onder meer voor het afsluiten van brandgangen met hekken, om zo illegale dumpingen tegen te gaan. Berry van Lien vindt dat een lastige afweging. “Aan de ene kant ben ik het zat, vooral de dumpingen van bankstellen en vuilnis in brandgangen. Dat moet gewoon afgelopen zijn. Tegelijkertijd is het ook een ingrijpende maatregel voor bewoners die daar wonen.”
Eigenlijk kun je élke dag wel de wijk in gaan om op te ruimen.
Wat vooral steekt, is dat er te weinig opvolging lijkt te komen. “Er zijn plekken waarvan we weten dat het telkens weer raak is. Routes waar veel mensen lopen, maar waar weinig prullenbakken staan. Waarom wordt daar zo weinig aan gedaan?”
Onbegrijpelijk
Tijdens de opruimronde vindt het team van alles – van frisdrankflessen tot gebruikte theeglazen met de suiker er nog in. “Ik begrijp het niet,” zegt een hoofdschuddende Van Lien. “Er zijn genoeg vuilnisbakken. Misschien kunnen het er een paar meer zijn, maar je kunt je afval altijd wel ergens kwijt. Dus waarom gooi je het op straat?” Toch geeft het buurtteam niet op. “We zeggen altijd: wat we vandaag opruimen, ligt er morgen in ieder geval niet meer,” zo besluiten de buurtvrijwilligers. En dat is precies waar ze het voor doen.
Lees ook: GroenLinks-PvdA luidt noodklok over zwerfvuil in Gageldonk: ‘Huidige aanpak werkt niet’