Buurtteam Gageldonk en wethouder ruimen vuurwerkresten op: ‘Alleen een Europees verbod helpt’
Wijk Gageldonk ruimt de vuurwerkresten op, de verregende resten van de roerige oudejaarsnacht in Bergen op Zoom. Zaterdagochtend verzamelen vrijwilligers van buurtteam Gageldonk zich, samen met wethouder Joey van Aken (PvdA/GroenLinks), voor een grote schoonmaakactie in de wijk. Tijdens het opruimen gaat het onderlinge gesprek over de aanhoudende vuurwerkproblematiek en een mogelijke aanpak: ‘Dit kan je alleen Europees oplossen.”
Uitgerust met karretje, vuilniszakken, bezems en scheppen halen de vrijwilligers vele tientallen kilo’s vuurwerkpuin op. Na weken van knallen is het rustig, de Turkse bakker -tot twee maal toe slachtoffer van een vuurwerkaanslag- heeft inmiddels de deuren weer geopend. De vernielde glazen pui is dichtgetimmerd net een grote houten plaat. Het dagelijks leven neemt inmiddels weer zijn gang.
Over de grens
Zó erg als afgelopen jaarwisseling is het in Gageldonk nog nooit geweest zegt Berry – lid van het buurtteam. “Dit is inderdaad niet normaal meer, er móet iets gebeuren nu.” Volgens hem is een vuurwerkverbod in Nederland alleen niet voldoende. “Een algemeen vuurwerkverbod heeft geen enkele zin,” stelt hij. “Mensen rijden naar België of Duitsland en halen daar voor een prikje vuurwerk dat veel zwaarder is dan in Nederland. Daar ligt het echte probleem. Het moet Europees worden aangepakt, zodat ook België en Duitsland geen zwaar vuurwerk meer mogen verkopen.”
Hele jaar door knallen
De overlast van vuurwerk in Gageldonk is een bekend probleem, dat jaar op jaar verergert. Het knallen begint steeds vroeger al – en tegenwoordig knalt het het hele jaar door. “Je hoort steeds vaker de dreunen van cobra’s 6, cobra’s 8 en zelfs cobra’s 20. Het is een wonder dat bij ons de ruiten er nog niet uit liggen. Dit soort vuurwerk hoort gewoon nergens thuis.”
Wijkgerichte aanpak
Wethouder Joey van Aken sluit zich aan bij de opruimactie in de wijk. Ook hij is flink geschrokken van de gebeurtenissen tijdens de jaarwisseling. “Wat Berry en Marja aangeven, klopt. Dit is helaas al jaren aan de orde. Het is tijd dat we dit anders gaan aanpakken. Niet alleen hier in Gageldonk, maar ook in andere wijken zoals Noordgeest en Tuinwijk, waar het uit de hand liep. We moeten luisteren naar wat er speelt en daarop actie ondernemen,” zegt de wethouder.
Van Aken benadrukt dat vuurwerkoverlast niet alleen in Bergen op Zoom speelt, maar ook elders in Nederland. “Het is een probleem dat we in grotere steden en zelfs in sommige dorpen zien. We moeten kijken naar strengere regels en straffen, maar ook naar structurele oplossingen, zoals meer wijkgerichte aanpak en nationale programma’s voor leefbaarheid en veiligheid.”
Elke dinsdag de straat op
Marja, ook lid van het buurtteam, merkt op dat de schoonmaakactie slechts een deel van hun inzet is om de wijk schoon en veilig te houden. “We zijn niet alleen vandaag bezig. Elke dinsdag, vanaf tien uur, starten we bij het Huis van de Wijk met een kop koffie en gaan we daarna de straat op. We proberen de buurt netjes te houden en hopen dat anderen dat ook gaan doen.”
Hoewel sommige bewoners zelf bijdragen aan een schone wijk, ziet Marja dat lang niet iedereen bewust bezig is. “Sommige bewoners ruimen hun eigen rommel op, maar niet iedereen weet bijvoorbeeld dat ze Saver kunnen bellen voor grofvuil. Dat is jammer, want het zou veel schelen als iedereen een beetje meehielp.”
Verantwoordelijkheid
Van Aken heeft ook een duidelijke boodschap aan de veroorzakers van de de overlast. “Jullie weten wat voor impact dit heeft. Door dit gedrag komt Bergen op Zoom steeds negatief in het nieuws. Het is tijd dat we dit omdraaien en werken aan een positief imago. Laten we onze stad en onze wijken leefbaar en veilig houden.”
‘Let’s go!’
Met prikstokken, vuilniszakken en herkenbare hesjes gaat het team aan de slag. Berry geeft het startsein: “Let’s go!” Terwijl ze door de wijk trekken, worden vuurwerkdozen, sterretjes en dopjes opgeruimd. “Het kan echt overal liggen,” merkt Berry op. “We pakken elk hoekje mee.”