Bergen op Zoom

Cameratoezicht Blokkendoos lijkt effect te hebben: ‘Een stuk rustiger in de wijk’

Burgemeester Margo Mulder van Bergen op Zoom

Han Verbeem Han Verbeem

De gemeente Bergen op Zoom heeft in de wijk Blokkendoos extra maatregelen genomen vanwege de drugsgerelateerde problemen rondom het Kadehuis, een zorginstantie in de wijk. Burgemeester Margo Mulder meldt dat er sinds enige tijd cameratoezicht is ingesteld, en is ook een gebiedsverbod uitgevaardigd: “Het is nu een stuk rustiger in de wijk.”

Door de veiligheidsmaatregelen in de buurt, waaronder het plaatsen van toezichtcamera’s, voelen bewoners zich een stuk veiliger – constateert burgemeester Mulder.

“We merken dat er nu minder meldingen zijn van overlast in de wijk,” zegt burgemeester Mulder. “Natuurlijk moeten de bewoners zelf aangeven hoe zij dat ervaren, maar wij hebben de indruk dat het rustiger is geworden. Toch is het belangrijk dat het cameratoezicht voorlopig blijft, omdat het de bewoners een veiliger gevoel geeft.”

Opgeschroefd

Naast de camera’s is de aanwezigheid van politie en gemeentelijke handhavers flink opgeschroefd. “Ze zijn meerdere keren per dag in de wijk aanwezig om met mensen te praten en te zorgen dat iedereen zich gedraagt zoals het hoort,” vervolgt Mulder. “Dat lijkt nu effect te hebben.”

Ongewenste bezoekers

De camera’s helpen ook om ongewenste bezoekers te weren. “Als mensen zich niet gedragen, kunnen we een gebiedsverbod opleggen. Dat is al een paar keer gebeurd. De meeste problemen lossen we gelukkig op door mensen aan te spreken.”

Tot februari

Over de toekomst van het cameratoezicht is nog geen definitief besluit genomen. “De camera’s blijven er tot februari, daarna kijken we of verlenging nodig is. We houden het gebied goed in de gaten en werken samen met de bewoners om te zien of de maatregelen effect hebben.”

Kost tijd

Burgemeester Mulder benadrukt dat het aanpakken van de problemen in Blokkendoos tijd kost. “Deze problemen spelen al jaren. We kunnen niet alles in een paar maanden oplossen, maar we zijn op de goede weg. We blijven in gesprek met de bewoners om te kijken wat er nog beter kan.”

Plein XIII

Hoewel de overlast in Blokkendoos lijkt af te nemen, is er nog werk te doen in omliggende gebieden, zoals Plein XIII en de omgeving van het stadscentrum. “We hebben daar al stappen gezet, maar er is nog veel te doen. Het doel is om het leefbaar te maken voor de bewoners én om mensen die hulp nodig hebben de juiste zorg te bieden.”

Lange weg

De gemeente zet zich dus stevig in, aldus Mulder, maar de aanpak is nog lang niet afgerond. “We boeken vooruitgang, maar er ligt nog een lange weg voor ons.”