Bergen op Zoom

Carl 3D-print Vastenavend-schaakspel: ‘Acht uur bezig met één stuk’

Carl van de Rijzen uit Bergen op Zoom ontwierp een schaakspel met Vastenavend-figuren

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

De Peperbus, Steketee en Nar vloeien uit een printer bij Visual First in Bergen op Zoom. Daar is 3D-ontwerper Carl van de Rijzen namelijk druk in de weer met het printen van 48 schaakstukken in Vastenavend-thema. “Net als Vastenavend, heeft schaken een grote variëteit aan figuren.”

Carl wilde dit schaakspel al vier jaar maken. Acht jaar geleden maakte de Bergenaar namelijk al een 3D-model van de Peperbus, die inmiddels bij vele Bergenaren in huis staat. Ook modelleert hij al een aantal jaar het veldteken voor stichting Vastenavend. “Toen ontstond dit idee.”

Van paard naar geit

De ontwerpen zijn ‘on the fly’ bedacht, aldus de ontwerper. “Ik heb eerst gekeken welk Vastenavendpersonage bij welk schaakstuk past. Het feest heeft een grote variëteit aan figuren.”

Dat de Peperbus de toren moest zijn en de Prins de koning, was snel besloten. De Gròòtste Boer is uiteindelijk verwerkt tot een aantal pionnen, Wana tot koningin en de Nar tot loper.

Tekst loopt verder onder afbeelding:

Toch is Carl het meest trots op Steketee als paard. In eerste instantie had het ontwerp een stokpaardje vast, maar hier maakte hij uiteindelijk de Geit van Mie d’n Os van: het Vastenavendsymbool op het Bleekveldje. “Hij heeft een hele gave pose gekregen.”

Overigens zijn er geen krabben verwerkt in het schaakspel. “Maar daar heb ik misschien al een ander idee voor”, droomt Carl voorzichtig. “Dat houd ik nog even voor me, want anders gaat iemand anders er misschien mee vandoor.”

Bewaarkist

Maar voor die tijd, is hij nog druk bezig met zijn schaakspel. De witte stukken worden momenteel per onderdeeltje geprint en in elkaar gezet. “Ze worden van een soort hars gemaakt in een printer”, legt Carl uit. “Dat is anders dan een draadjesprinter.”

Vervolgens worden de stukken langzaam uit een vloeistofbad getrokken, waar een UV-laser laagje voor laagje doorheen schijnt. Daarna worden ze schoongemaakt en geschuurd, zodat ze gepaintbrushed kunnen worden. Tot slot wil Carl een houten bewaarkist met het wapen van Bergen op Zoom ontwerpen voor de fragiele stukken. “Ik hoop ze voor het eind van het jaar klaar te hebben.”

In buidel tasten

Of het schaakspel überhaupt te koop is, is nog maar de vraag. Carl ziet het vooral als een uit de hand gelopen hobby. “Met één stuk is de 3D-printer namelijk al acht uur bezig. Daarna heeft het nog een paar uur handbewerking nodig.”

Geïnteresseerden zouden aardig in de buidel moeten tasten, mocht het schaakspel in de toekomst daadwerkelijk op de markt komen. De geschatte waarde laat hij liever in het midden, maar hij denkt voorzichtig na over een goedkopere productiemethode. “Maar voor nu is het een onbetaalbare one of a kind.

Lees ook: Vastenavendcreaties maken met een 3D-freesmachine, het kan bij de Vastenavend Akkedemie