Carnaval in kleine dorpen: heeft het feest daar toekomst?
Rick als nar van Huijbergen
Complete protocollen die opstappen, jeugd die carnaval liever in de stad viert en het gebrek aan de juiste opvolging. Het zijn zorgen waar carnavalsverenigingen van dorpen in West-Brabant mee te maken hebben. Hoe ziet hun toekomst eruit?
Als er niks verandert, hoe lang kan carnaval dan nog doorgaan in haar huidige vorm in Huijbergen? “Dat hangt heel erg af van het aantal bezoekers aan ons carnavalsfeest”, vertelt Rick Melisse. Hij is sinds een aantal jaren de nar van Huijbergen. “Huijbergen ligt dichtbij Bergen op Zoom”, legt Rick uit. “En er pendelt een borrelbus tussen Huijbergen en Bergen op Zoom. Daar stappen toch wel veel inwoners van Huijbergen in.” Hoe meer mensen carnaval buiten Huijbergen vieren, hoe minder inkomsten voor de horeca en stichting. “En de sfeer is ook heel anders wanneer je in een vol café staat dan wanneer je in een halfvol café staat.”
De bezoekersaantallen vallen niet perse heel erg tegen in Huijbergen. “Maar het is niet optimaal”, bekent Rick. “Omdat wij een jong drietal zijn, blijven onze vrienden vaak voor ons in het dorp. Er zit wel wat verbetering in. Maar helemaal vol staat het hier niet.” De stichting is overigens ook op zoek naar een nieuwe Grootste Boer. “Die vind je ook niet zomaar. Veel mensen schrikken toch van alle verplichtingen die erbij horen. Het vraagt veel tijd.”
5 voor 12
In Nispen ligt de carnavalsproblematiek een stuk kritischer. Daar is het echt vijf voor twaalf. “Als er in Nispen niks verandert, is er volgend jaar geen carnaval in het dorp”, zegt oud-carnavalsvoorzitter Jack Goorden. Een serieus probleem dus in het kleine dorp. Eerder vertelde Jack al aan ZuidWest Update dat Stichting Carnaval Nispen op zoek is naar nieuwe leden, een nieuwe voorzitter, een nieuwe secretaris en een volledig nieuw protocol. Zijn zij vóór 1 juli niet gevonden, dan houdt het op. “Zoiets als dit hebben we niet eerder meegemaakt”, zei hij toen.
Zelf is Jack 33 jaar actief geweest voor de stichting. Hij wil al een aantal jaren stoppen met zijn rol als voorzitter, omdat hij het tijd vindt voor de jongere generatie om het stokje over te nemen. “Een paar jaar geleden zaten we ook al in de problemen, maar toen meldden een aantal jongemannen zichzelf aan.” Dat gaf goede moed om door te gaan. “Maar tijdens de evaluatie van de afgelopen carnaval, bleken de kaarten ineens anders te liggen.” Het volledige protocol gaf aan te stoppen. Sommigen wilden zelfs helemaal uit de stichting, samen met nog wat andere leden. “Ik wist niet wat me overkwam.”
Carnaval geeft je niets tastbaars in de vorm van geld, maar wel in de vorm van leut.
Ook Jack herkent zich in het verhaal van Rick over de vele tijd die het kost om bij een carnavalsstichting te horen. “Men vult zijn agenda tegenwoordig helemaal vol met zaken. Dan kunnen ze zoiets als dit er niet bij hebben.” Waar beide heren het ook over eens zijn: het kost je veel tijd, maar je krijgt er veel voor terug. “Dit is misschien niet tastbaar in de vorm van geld, maar wel in de vorm van leut. Het komt echt in je hart”, aldus Jack.
Leefbaarheid van het dorp
Rick is met zijn 25 jaar jong wel bereid om veel van zijn vrije tijd in het carnavalsfeest te steken. “Daar hebben mijn vrienden wel respect voor, omdat ze weten hoeveel tijd het kost”, zegt hij. Hij zit al sinds zijn achttiende bij de stichting. “Ik ben dus nooit avonden naar Bergen op Zoom gegaan, ben altijd in mijn eigen dorp gebleven.” Zijn vrienden vertrokken wel regelmatig richting de stad. Al neemt dat de laatste tijd wel af. “Ze hebben wel door dat het beter is voor de leefbaarheid voor het dorp om wat meer hier te blijven.”
In Nispen trekt veel jeugd juist naar Roosendaal. “Het is ook wel logisch dat je als jeugd een keer verder wil kijken”, erkent Jack. “Daar is ook niks mis mee. Maar je merkt dat met een jonger protocol, hun vrienden ook allemaal in Nispen blijven.” Eigenlijk komt het er vooral op neer dat de jongeren graag het feest willen vieren, maar er niet teveel moeite in willen steken.
Het verhaal over problemen rondom carnaval in kleine dorpen bestaat uit twee delen. Lees het vervolgverhaal morgen op ZuidWest Update. De interviews zijn gehouden in Midweek Magazine, op ZuidWest FM. Daar stelde Thomas Diederen allerlei vragen over carnaval aan Jack Goorden, Rick Melisse en Kitty Joachems. Je kan de uitzending hier terugluisteren.