Carnavalbouwclubs van Roosendaal weten zich geen raad met ‘carnafval’

Waar carnaval voor de meeste feestvierders in West-Brabant op 5 maart voorbij was, beginnen de bouwclubs vanaf dan met het afbreken van de wagens. Maar waar laat je al dat afval wat van de wagens komt? Roosendaalse bouwclubs konden hiervoor altijd bij Saver terecht. Maar sinds dit jaar niet meer, tot frustratie van onder andere bouwclub De Baargsebaon.
In de bouwloods van De Baargsebaon laat voorzitter Remco Sebregts zien waar al het afval verzameld is. “Wij hebben een deel van het afval al gescheiden en dat is nu klaar om ingeleverd te worden.” En daar zit nu juist het probleem in. In voorgaande jaren konden de bouwclubs uit Roosendaal het afval van de carnavalswagens inleveren bij Saver. Daar waren afspraken over gemaakt met de gemeente Roosendaal. Dit jaar stond De Baargsebaon echter voor een dichte poort. “Toen wij daar aankwamen met het afval en zeiden dat wij van de carnavalsvereniging zijn, waren wij niet meer welkom”, vertelt Sebregts.
Weggestuurd bij de milieustraat
Van Saver kreeg Sebregts te horen dat zij hun afval ergens anders moeten inleveren. Waar dat dan zou moeten zijn, is voor de bouwclub niet bekend. “Wij zijn hier niet over geïnformeerd.” Tot die tijd heeft De Baargsebaon besloten om de carnavalswagen niet verder meer af te breken. “Als wij gaan afbreken, ligt het hier in de loods zo vol dat je hier niet meer kan lopen. Daarnaast moeten wij alles ook in zakken stoppen.”
Ook bouwclub De Kurketrekkers kwam bij Saver van een koude kermis thuis. “Wij kregen dezelfde mededeling, dat bouwclubs niet meer welkom zijn op de milieustraat”, vertelt voorzitter Bas Schmal. En dat terwijl de wagen van De Kurketrekkers al grotendeels afgebroken is. Na de carnaval wordt de kartonnen buitenkant van het frame van de wagen afgehaald en verzameld. Achterin de loods staan inmiddels meerdere grote big bags met restafval wat weggebracht kan worden.
Geen melding van de gemeente
De beide bouwclubs proberen het afval al zoveel mogelijk te scheiden. “Hoe meer wij zelf scheiden, hoe goedkoper het ook voor ons en de gemeente is”, zegt Sebregts. Doordat de regeling met de gemeente en Saver er niet meer is, moeten de bouwclubs dit jaar al het afval storten tegen de prijs van het inleveren van restafval. “Dat zou betekenen dat wij een container moeten laten komen voor al het restafval. Als daar een carnavalswagen van twee tot drieduizend kilo in moet, wordt het toch wel een serieuze kostenpost”, beredeneert de voorzitter van De Baargsebaon.
Volgens Schmal is er vanuit de gemeente geen contact opgenomen met de bouwclubs over de nieuwe regeling. “Vanuit de andere bouwclubs heb ik gehoord dat de reactie van de gemeente neerkwam op: dat zijn wij vergeten te melden.” Voor de bouwclubs kwam deze mededeling dus als een grote verrassing.