Bergen op Zoom

Carpool-app Nabogo moet dorpen beter bereikbaar maken

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Vanaf 9 januari laat vervoerder Arriva minder bussen rijden op sommige lijnen. Om toch alle reizigers op hun bestemming te laten komen, slaan het vervoersbedrijf en de provincie de handen ineen met meerijdienst Nabogo.

Nabogo is een app die in Denemarken is ontwikkeld om het openbaar vervoer te versterken door middel van carpoolen. In Denemarken doen ze dat vooral op plekken waar geen goede verbindingen zijn. Ook in Nederland wil het bedrijf zich richten op de plekken die minder goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer, zoals bijvoorbeeld Huijbergen. Nabogo start in gemeenten Woensdrecht, Steenbergen, Roosendaal en Bergen op Zoom.

Deens concept

In Nederland werkt Jeroen Kroonen vanuit Bergen op Zoom als kwartiermaker voor de app. “We zijn nu op kleine schaal met de eerste carpoolers bezig om te kijken of de ervaring die we in Denemarken hebben ook werken in West-Brabant”, zegt Kroonen.

Op de carpoolplaat in Hoogerheide ziet hij in alle vroegte dat er markt is voor de app. “Nu is het in verband met de lockdown gelukkig rustig. Maar toe ik hier eerder was zag ik dat veel mensen al carpoolen. Het is een kleine stap om Nabogo te gebruiken”, zegt hij. Volgens hem kost het een paar minuten om de app in te stellen. “We hebben het allemaal over duurzaamheid en we kunnen daar heel eenvoudig stappen in zetten door met elkaar mee te rijden. We hebben allemaal een smartphone, dus we moeten het voor elkaar kunnen krijgen om met elkaar mee te rijden.”

Win-win situatie

Kroonen roept mensen die regelmatig dezelfde route rijden op om zich aan te sluiten. De app brengt carpoolvraag en carpoolaanbod samen. De kosten van de rit worden gedeeld, waardoor een win-win situatie ontstaat. Omdat Nabogo financiering krijgt van de provincie en de vervoerder, betalen gebruikers niks aan de app-ontwikkelaar.

Autostoelen

Het huidige situatie met Covid is zowel een vloek als een zegen voor Nabogo. Enerzijds heeft de pandemie ervoor gezorgd dat mensen minder met het ov reizen waardoor Arriva lijnen minder laat rijden. Daarmee is de urgentie voor de samenwerking groot. Anderzijds moet er rekening worden gehouden met de maatregelen. “Normaal gesproken raden we aan om zoveel mogelijk autostoelen te benutten, maar tijdens de huidige coronapandemie hebben we een aantal beperkingen in de app aangebracht”, aldus Nabogo. Dit betekent dat er geen ritten met meer dan drie personen in dezelfde auto kunnen plaatsvinden – één bestuurder en één of twee passagiers. “En we raden aan om zoveel mogelijk met dezelfde mensen te reizen.”

Samen reizen wordt het nieuwe normaal

Volgens Kroonen wordt samen reizen het nieuwe normaal. Hij hoopt dat veel mensen de app zullen downloaden en gebruiken. “De eerste chauffeurs en reizigers die carpoolen echt opstarten ontvangen een mooi nieuwjaarscadeau”, besluit hij.