West-Brabant

CDA Brabant wil actie voor starters en kleine kernen

Herbert Kats Herbert Kats

Het CDA Brabant wil actie om het tekort aan betaalbare woningen aan te pakken. Het gaat vooral om de problemen die starters en de kleine Westbrabantse kernen ondervinden, verduidelijkt het Etten-Leurse Statenlid Ronnie Buiks. Hij wil concrete maatregelen en geeft niet op.

“Brabant heeft 1,7 miljard uitstaan aan leningen buiten de provincie. Ook aan bijvoorbeeld Amsterdam. Wij zien liever dat dat geld naar de jeugd gaat.” Buiks weet dat zulke leningen niet zo maar terug te draaien zijn. “Maar de aflossingen gebruiken kan wel. En de nood is hoog.”

De CDA-fractievoorzitter kaart de zaak in het nieuwe jaar opnieuw aan bij de provinciale Kadernota 2025. Bij de jongste begrotingsbehandeling in Den Bosch ijverde zijn fractie al voor concrete maatregelen. “Helaas wees de coalitie deze voorstellen resoluut af”, stelt Buiks. Hij stelt vindt dat VVD en LokaalBrabant daarmee hun verkiezingsbeloften breken. Buiks heeft de indruk dat de coalitie niet goed op de hoogte is van de woningnood in West-Brabant.

Achterblijven

Het CDA houdt staande dat met name kleinere kernen in West-Brabant achterblijven met hun woningbouwplannen. Veel projecten blijven steken in de planning door gebrek aan geld of ondersteuning.

De Statenfractie maakte zich met succes sterk voor geld uit de zogeheten flexpoolregeling, die een totaal van 5.56 miljoen omvat. Nu die eerder is opengesteld kunnen kleine kernen als Schijf, Zegge, Langeweg, Nispen en Lepelstraat sneller toegang krijgen tot subsidies om bestaande woningbouwplannen uit te voeren.

De provincie heeft toegezegd actief te communiceren over deze vervroegde openstelling. Dat signaal bevalt Buiks wel: “Juist de kleinere kernen verdienen steun om projecten snel van de grond te krijgen.” Hulp kan overigens ook de vorm aannemen van ambtelijke ondersteuning bij het opstellen van plannen.

Eerste woning

Ander punt vormen de problemen voor starters die op zoek zijn naar hun eerste woning. Het CDA-voorstel voor een provinciale starterslening van 60.000 euro, gericht op mensen een minimumloon en tweeverdieners, sneuvelde echter. Momenteel verschillen de bedragen van startersleningen enorm per gemeente, met een bandbreedte die loopt van 20.000 tot 86.000 euro.