Huijbergen

CDA-raadslid komt op voor grensbewoners met Belgische arts: ‘Recht op vaccinatie’

Han Verbeem Han Verbeem

Bewoners in de Nederlandse grensstreek met een Belgische huisarts, dreigen tussen wal en schip te vallen bij de coronavaccinatie. Het overkwam het Woensdrechtse gemeenteraadslid Marleen Michielsen-Goyvaerts (CDA). Zij kon in België niet voor vaccinaties terecht en trok vervolgens bij de gemeente aan de bel, voor de vele lotgenoten die in dezelfde situatie verkeren. Burgemeester Steven Adriaansen beloofde op haar aandringen dat deze ‘vergeten groep’ alsnog aan bod komt, en is nu in overleg met de GGD en het RIVM voor een oplossing.

Zware extra last

Het raadslid zou volgens het vaccinatieprogramma in aanmerking moeten komen voor een prik; ze behoort immers tot de leeftijdscategorie 60 tot 65-jarigen en die worden door de huisarts gevaccineerd. Maar waar haar leeftijdsgenoten wél werden opgeroepen, kreeg zij geen bericht. De regels van het RIVM voorzien niet in situaties zoals die van haar, zo blijkt inmiddels. “Ik heb de burgemeester benaderd en ben zelf ook gaan bellen, met de zorgverzekeraar en andere instanties.” Uiteindelijk heeft zij een huisarts in haar dorp bereid gevonden om haar alsnog te vaccineren. Maar de Nederlandse artsen mogen niet álle grensgevallen op hun bordje krijgen, benadrukt ze. “Het zou een zware extra administratieve last voor hen betekenen”, merkt ze op. “Dat is ondoenlijk.”

Langs de hele grens

En het gaat niet alleen om grensbewoners met een Belgische huisarts, maar ook ook om bijvoorbeeld arbeidsmigranten en mensen die illegaal in Nederland wonen maar hier wél werkzaam zijn. “Ook zij zijn zonder huisarts maar moeten wél gevaccineerd kunnen worden. Hoe gaan we dat oplossen?” Michielsen-Goyvaers hoopt op een snel antwoord. “Dit kan zo niet lang blijven duren. Het probleem speelt niet alleen hier in Woensdrecht maar langs de gehele Belgische grens, van Zeeuws-Vlaanderen tot Duitsland aan toe.”