Halsteren

CDA/V-BoZ wil nieuwe locatie voor Domus-voorziening Vrederust: ‘Nog veel onrust bij omwonenden’

Het Domushuis bij Vrederust, tijdens de feestelijke ingebruikname op 23 juni 2023. (Persfoto: gemeente Bergen op Zoom)

Han Verbeem Han Verbeem

De alliantie CDA/V-BoZ in de gemeenteraad van Bergen op Zoom wil dat het Bergse college kijkt naar een nieuwe plek voor de huidige Domus-voorziening op landgoed Vrederust. Dat schrijven de raadspolitici aan het college. Eind volgend jaar zou namelijk de lopende huurovereenkomst aflopen, schrijven de raadsleden in een brief. Volgens de ondertekenaars van de brief is er nog steeds veel ongerustheid bij buurtbewoners, na eerdere incidenten.

CDA/V-BoZ maakt zich zorgen over de overlast die omwonenden ervaren van de Domus-voorziening, een opvanglocatie van het Leger des Heils. Hier kunnen dakloze psychiatrische patiënten verblijven. Vaak hebben ze ook een verslavingsachtergrond. Omdat het is toegestaan dat Domus-bewoners in hun eigen woonruimte verslavende middelen kunnen gebruiken, ontstaan er problemen in de buurt – schrijft CDA/V-BoZ: zoals harde scooters, vreemd gedrag, luidruchtigheid, intimidatie en het rondhangen bij een woonzorgcentrum.

Uit de antwoorden van GGZWNB op eerdere vragen van CDA/V-BoZ zou blijken dat het huurcontract van de Domus afloopt in december 2025. Vanwege de overlast heeft GGZWNB aangegeven dat het contract onder de huidige omstandigheden niet verlengd zal worden.

Deadline

De CDA/V-BoZ alliantie is bezorgd over de gevolgen hiervan en vreest dat er meer daklozen zullen zijn, mogelijk rondom het terrein van GGZWNB. Ze vragen zich af, of het Bergse college op de hoogte is van de naderende deadline van het huurcontract van de Domus-voorziening. “Zoekt u samen met GGZWNB, het Leger des Heils en Stadlander naar alternatieve woonruimte”, staat in de brief te lezen.

CDA/V-BoZ wil weten of er al locaties in beeld zijn, waar deze bewoners naartoe kunnen. Voorts vragen ze het college, of deze bereid is met deze partijen in gesprek te gaan voor een oplossing, eventueel door de huisregels aan te passen zodat verlenging van het huurcontract mogelijk wordt. Tenslotte wil de raadsalliantie duidelijkheid, over de stappen die het Leger des Heils onderneemt om de veiligheid in de buurt te vergroten.

Lees ook: CDA en V-BoZ willen rem op gebruik alcohol en drugs bij Domus: ‘Onveilig in de buurt’