‘Chemotherapie aan huis’ is een groot succes
Chemotherapie is een zware behandeling voor patiënten. Het Bravis Oncologie Centrum en Allerzorg Care for Cancer zijn ongeveer een jaar geleden met een project begonnen om deze patiënten meer rust te bieden: chemotherapie aan huis. De cliënten hoeven door deze behandelmethode niet iedere keer naar het ziekenhuis te reizen voor de chemokuur. De proef was een groot succes. Bravis en Allerzorg hebben zelfs een internationale prijs gewonnen.
Door: Jerom Huijskens en Marvin Sluijter
Zorgorganisatie Allerzorg Care for Cancer en het Bravis Oncologie Centrum begonnen in april 2020 met de pilot ‘Chemotherapie aan Huis’. De proef is bedoeld voor mensen die lijden aan beenmergkanker. Het ziekenhuis merkt dat er jaarlijks steeds meer mensen bijkomen die chemotherapie nodig hebben. Door deze zorg naar de mensen toe te brengen, wordt zowel het ziekenhuis als de patiënt ontlast.
Minder werk voor het ziekenhuis
Zo hoeven de patiënten niet naar het ziekenhuis te reizen voor de kuur Met name oudere patiënten die deze kuur ondergaan, zeggen dat deze behandelmethode heel prettig is. Dat kost namelijk de cliënten veel tijd en energie. Een groot voordeel voor Bravis is dat de druk op de dagopvang wordt verlicht. Er hoeven namelijk minder mensen naar het oncologiecentrum toe te komen om behandeld te worden. Dit is ook belangrijk vanwege het coronavirus. Als minder mensen naar het centrum komen, is de kans op besmettingen ook minder groot.
“Net zoals hier in het oncologiecentrum, brengen wij dezelfde zorg naar de patiënten, maar dan thuis.” Dit zegt Astrid van Oers, oncologieverpleegkundige bij het Bravis ziekenhuis. “Toch gaat het wel een beetje anders. In het centrum geven wij chemotherapie via een infuus en bij de mensen thuis geven wij hen een injectie. We halen hier in het ziekenhuis de medicatie op, dan rijden we met het materiaal naar de patiënten en geven wij hen de injectie. Alle andere vormen van zorg zoals het meten van de bloeddruk kunnen wij ook ter plaatse doen,” legt de verpleegkundige uit.
Thuisbehandeling is minder zwaar en vertrouwder
Marjan Oorbeek krijgt al enkele jaren chemokuren. Ze vertelt dat deze ingreep niet lang duurt, maar dat ze er toch iedere keer voor naar het ziekenhuis moet afreizen. Ze benadrukt dat dat vooral heel zwaar is voor ouderen die slecht ter been zijn. “Het reizen naar het ziekenhuis kost energie en die energie heb je eigenlijk nodig. Als je de chemotherapie ondergaat, zit je niet lekker in je jas. Die reis is dan best zwaar. Dit is ideaal. Het neemt zoveel druk weg bij een patiënt.” Oorbeek vindt ook dat het veel fijner is om behandeld te worden in je eigen vertrouwde omgeving dan tussen andere patiënten.
Het Bravis Oncologiecentrum en Allerzorg Care for Cancer hebben voor dit project de internationale Orpea innovatie-award gekregen. De prijs wordt jaarlijks toegekend door een jury van artsen wereldwijd. Het succesvolle project wordt op twee manieren uitgebreid. Het Bravis ziekenhuis hoopt steeds meer behandelingen op deze manier te kunnen geven en Allerzorg gaat zorgen dat steeds meer ziekenhuizen de behandelmethode gaan toepassen.