Roosendaal

COA vraagt gemeente Roosendaal om extra opvangplaatsen asielzoekers

In dit leegstaande pand werden al eerder vluchtelingen opgevangen (foto: gemeente Roosendaal)

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wil dat er extra opvangplaatsen voor asielzoekers in Roosendaal komen. Dat maakt de organisatie duidelijk in een brief gericht aan burgemeester Mark Buijs. Ze doelt hiermee vooral op tijdelijke opvangplaatsen, maar vraagt ook om de plannen voor de locatie aan de Bergsebaan in Heerle voort te zetten.

Eind mei maakte de gemeente bekend om de plannen voor een azc aan de Bergsebaan in Heerle on hold te zetten. Op 15 augustus vond er een kennismakingsgesprek plaats tussen burgemeester Buijs en het COA. “Wethouder Van Ginderen en u hebben bevestigd dat dit geen afstel is”, schrijft het COA. “Maar dat u wilt afwachten wat de gevolgen zijn van het nieuwe regeerakkoord.” Hiermee doelend op de spreidingswet en de opvangopgave voor Roosendaal.

Volgens het COA is er een groot tekort aan (tijdelijke) opvangplaatsen in Nederland. Daardoor is er maar een heel beperkte doorstroom, en blijven bewoners dus langer bij het COA. Daarom dus de vraag om op korte termijn een tijdelijke opvanglocatie te creëren. Dat heeft Roosendaal al eens eerder gedaan, in een leegstaand kantoorpand. Ook hoopt het COA dat de plannen voor de Bergsebaan ‘spoedig hervat kunnen worden’.

Burgemeester Buijs heeft de brief gedeeld met de gemeenteraad van Roosendaal. Hier schrijft hij bij dat er samen met de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant gekeken gaat worden welke mogelijkheden er zijn, en hoe deze gerealiseerd kunnen worden. “Zodra hierover meer informatie bekend is, zal ik u hierover nader informeren”, aldus de burgemeester.

Lees ook: Roosendaal stelt besluit over opvang asielzoekers uit