COC West-Brabant dreigt te verdwijnen: bestuur stapt op
Foto: Shutterstock
Het doek dreigt te vallen voor COC West-Brabant, de organisatie die opkomt voor de LHBTI-community. De West-Brabantse afdeling is dringend op zoek naar nieuwe (bestuurs)leden. Gebeurt dit niet snel, dan houdt de afdeling op met bestaan.
COC bestaat al sinds 1946, en is daarmee de langst bestaande lhbti+ belangenbehartiger ter wereld. “En de afdeling West-Brabant bestaat ook al heel lang”, vertelt René Hagenaars. Hij is algemeen bestuurslid bij de afdeling West-Brabant. Maar of hij dat nog lang zal zijn, is nog maar de vraag. “De afdeling dreigt te verdwijnen.”
De reden van de mogelijke verdwijning: er is geen bestuur. Afgelopen december maakten de voorzitter, secretaris en penningmeester bekend om ermee te stoppen. “Dat zat er al wel een beetje aan te komen, maar nu is het echt definitief.” En dat er tot het heden nog geen nieuwe gegadigden zijn voor de drie functies, is een probleem. “Het bestuur gaf me drie maanden de tijd om iets te regelen, maar het is lastig om nieuwe actieve mensen te vinden.”
Ik ben de enige die overblijft.
Hagenaars wil alles op alles zetten om COC West-Brabant te behouden. “Ik ben de enige die overblijft, maar geef nog niet op. Er is al iemand die eventueel de rol van penningmeester wil vervullen, maar alleen wanneer een nieuwe voorzitter en secretaris zich melden.” Komen die er niet, dan is het einde verhaal voor de organisatie.
Noodoplossing
Er is eventueel nog een noodoplossing, meent Hagenaars. “We kunnen proberen of we bij een andere afdeling mogen aansluiten. Dat zou dan om die van Zeeland of Breda-Tilburg gaan.” Maar of dat echt gaat lukken, betwijfelt hij. “Ik hoop enorm dat dat in ieder geval wel gaat lukken, maar ik vrees ervoor.”
Het hoofddoel van COC West-Brabant is het opkomen voor de belangen van de LHBTI-community. Ze zetten zich in voor gelijke rechten, emancipatie en sociale acceptatie in de regio. Dat doet de organisatie op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door voorlichting te geven op scholen en zorginstellingen, gesprekspartner te zijn voor gemeentelijke zaken op het gebied van diversiteits- en inclusiebeleid en door met informatiestanden te staan op jaarmarkten of braderieën.
Het nieuwe bestuur moet de COC een gezicht geven.
“Mocht er geen bestuur meer zijn, dan kunnen wij ook geen voorlichtingen meer geven. Iets wat we nu juist goed doen en waar we mee door willen gaan.” Een nieuw bestuur samenstellen is dus enorm belangrijk vindt Hagenaars. “De nieuwe voorzitter moet iemand zijn die goed een praatje kan houden, af en toe langs gaat bij gemeentes en contact houdt met middelbare scholen. Het nieuwe bestuur moet de COC een gezicht geven. Dat is het allerbelangrijkste!”
Meer informatie is te vinden op de website van COC West-Brabant. Informatie opvragen, of jezelf aanmelden, kan door te mailen naar [email protected].