College Halderberge komt met nieuw uitvoeringsprogramma Klimaatakkoord

Foto: Shutterstock
De gemeente Halderberge streeft naar een duurzame en klimaatbestendige omgeving. Daarom heeft het college nu besloten om het uitvoeringsprogramma Klimaatakkoord 2025-2027 vast te stellen om aan deze ambities te voldoen. Aan de hand van dertien hoofddoelen en concrete acties wil het college zo de energie- en warmtetransitie bevorderen.
Het nieuw gevormde uitvoeringsprogramma sluiten niet alleen aan bij de omgevingsvisie van de gemeente Halderberge. Ook past het programma bij het Nationaal Klimaatakkoord dat in 2019 is vastgesteld. Naast de bevordering van de energie- en warmtetransitie zorgt het programma er ook voor dat de financiële middelen van Halderberge effectief worden gebruikt. De kern van het uitvoeringsprogramma is ‘het aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving’, zo valt te lezen in het uitgebreide document. Het uiteindelijke doel hiermee is om in 2050 alle gebouwen in Halderberge aardgasvrij te maken.
Dertien hoofddoelen
Het uitvoeringsprogramma is dus opgebouwd uit dertien hoofddoelen die gegroepeerd kunnen worden in een aantal subcategorieën. Het grootste gedeelte van de doelen valt onder het hoofdthema Gebouwde omgeving. Hierin staan de concrete acties om alle gebouwen in Halderberge in 2050 aardgasvrij te krijgen. Zo wil het college onder meer structuur gaan opbouwen om particulieren woningeigenaren te ondersteunen tijdens het traject naar aardgasvrij. Hiervoor wil het college onder meer gebruik gaan maken van een stimuleringslening voor zowel particulieren als verenigingen.
Daarnaast wil de gemeente steun gaan geven aan koopwoningen met een slecht energielabel en een WOZ-waarde onder de huidige norm. Met de steun kan de isolatie van die woningen verbeterd worden. Daarnaast zal de gemeente een Warmteprogramma opstellen en is de wens dat alle kantoren in 2025 een energielabel C of hoger hebben. Ook wordt er nog dit jaar een bedrijventerrein geselecteerd om een pilot verduurzaming mee op te starten. Naast het hoofdthema Gebouwde omgeving zijn ook de thema’s Mobiliteit, Industrie en Landbouw en landgebruik uitgewerkt in het programma.
Jaarlijkse evaluatie
Als laatste hoofddoelen wordt ook in de gemeente Halderberge het Regionaal Plan Energiesysteem – West Brabant Energie in Balans vastgesteld. Ook zet de gemeente in op het ondersteunen van initiatieven voor het plaatsen van kleine windturbines op eigen grond in het buitengebied. Als laatste zal de gemeente alle betrokkenen informeren via verschillende kanalen. Binnenkort zal daarvoor ook een website voor online komen. Jaarlijks zal het uitvoeringsprogramma intern worden geëvalueerd. Aan de hand van die evaluatie kunnen de projectagenda of de doelen worden aangepast.
Wethouder Sharona Malfait is blij met het uitvoeringsprogramma dat er nu ligt. “Wij zitten als college wel echt in de ja-stand. Het is een behoorlijk concreet plan waarmee wij aan de slag kunnen.” Ook stelt de wethouder dat de inwoners hier op een positieve manier echt wel iets van gaan merken. Binnenkort zal de raad een besluit gaan nemen over het voorstel.