Oudenbosch

College Halderberge presenteert verkeersvisie Oudenbosch

Een impressietekening (foto: gemeente Halderberge)

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De gemeente Halderberge heeft de afgelopen tijd gewerkt aan een nieuwe verkeersvisie. Het is de bedoeling dat het centrum van Oudenbosch leuker wordt om te bezoeken. Op 14 oktober houdt de gemeente een informatiebijeenkomst voor inwoners en ondernemers.

Voor de verkeersvisie is een uitgebreide verkeersanalyse uitgevoerd in het centrum van Oudenbosch. “Daarvoor hebben we bij 22 locaties verkeerstellingen gehouden”, vertelt wethouder Thomas Melisse. De analyse had als doel om te ontdekken waar het verkeer rijdt, vandaan komt en naartoe gaat. Wat blijkt: veel knelpunten verspreid door het centrum, hebben allemaal met elkaar te maken.

De gemeente wil de doorstroming van de Mark/St. Bernaersstraat verbeteren. Zo is er gekeken naar de optie om daar een eenrichtingsweg van te maken. “Dat blijkt niet verstandig. Daar vlakbij zit het Groene Woud, wat een schoolgebied is. Die krijgen dan zóveel extra verkeer.”

Groen en autovrij winkelgebied

Een belangrijk punt uit de verkeersvisie is het (gedeeltelijk) autovrij maken van het winkelgebied Fenkelstraat/Professor van Ginnekenstraat. “Op die manier komt er meer ruimte voor groen.” Een impressietekening laat opties als ruimte voor uitstalling, bloemrijke plantvakken en informele ontmoetingsplaatsen zien. “De herinrichting van dit gebied is voor ons een speerpunt voor 2025.” Door het gebied autovrij te maken verdwijnen er negen parkeerplaatsen. “Maar die komen op een andere plek weer terug.”

De Molenstraat is een racebaan.

De gemeente wil ook de maximale snelheid in de Molenstraat terugbrengen van 50 naar 30 kilometer per uur. “Want nu is het daar net een racebaan”, aldus wethouder Melisse. “Dat erkennen we ook.” Belangrijk is wel om te weten dat éérst het winkelgebied aangepakt moet zijn, voordat de Molenstraat op de schop kan. “Maar dat het gaat gebeuren, is iets wat zeker is.”

Wie geïnteresseerd is in alle plannen kan maandagavond 14 oktober naar de informatiebijeenkomst in Fidei et Arti komen. Op basis van de feedback die daar gegeven wordt, wordt de visie uiteindelijk vastgesteld.
Lees ook: Haven Oudenbosch krijgt compleet nieuwe look: ‘Drijvend waterkantoor is grote toevoeging’ Lees ook: Miljoeneninvestering moet Oudenbosch aantrekkelijk maken voor ondernemers en bezoekers