Moerdijk

College Moerdijk vraagt gemeenteraad om lening voor windmolenfondsen

Foto: Pixabay

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Moerdijk, stelt aan de gemeenteraad voor om een lening te verstrekken voor de projecten van Stichting Energietransitie Moerdijk (STEM). De afgelopen jaren zijn er windmolens binnen de gemeente geplaatst, en het zou nog te lang duren voordat omwonenden van de opbrengsten van deze windmolens kunnen profiteren.

Er zijn windmolens geplaatst langs de A16 en op het haven- en industrieterrein vlakbij Klundert. Daarom zijn twee windfondsen opgericht, die door STEM beheerd worden. De exploitant van de windmolens stort ieder jaar een deel van de opbrengst van deze molens in een van de fondsen. Dit geld moet vervolgens weer gestoken worden in de energietransitie van de gemeente Moerdijk. Bijvoorbeeld door huizen te verduurzamen.

Het gaat in dit geval om de dorpen Klundert, Zevenbergschen Hoek, Moerdijk en Langeweg die in aanmerking komen voor de fondsen. Voor ieder huis binnen een van deze kernen komt een bedrag vrij waarmee de bewoners hun woning kunnen verduurzamen. “Zo ervaren inwoners van de dorpen ook de lusten van de windmolens”, luidt de uitleg van de gemeente.

Maar het kan jaren duren voordat de fondsen zo ver gevuld zijn dat de inwoners kunnen profiteren van de windmolens. De groene energie-opwekkers hebben een levensduur van 20 tot 25 jaar en pas na 10 jaar brengen ze daadwerkelijk iets op. Daarom heeft STEM aan het college van burgemeester en wethouders gevraagd of de toekomstige opbrengsten middels een lening vanuit de gemeente voorgefinancierd kunnen worden.

Duurzaamheidsprojecten

De lening is 1,6 miljoen euro. Dat betekent dat er ongeveer tweeduizend euro per woning in het A16 gebied (Langeweg, Moerdijk en Zevenbergschen Hoek) is gerekend, en duizend euro per woning in Klundert. “Maar een buurt kan bijvoorbeeld ook kiezen voor de plaatsing van een buurtbatterij”, legt wethouder Bennie Blom uit. “Het hoeft dus niet te zijn dat het geld alleen per huis wordt toegewezen. Het kan ook om wijken gaan.”

Een energieteam gaat de bewoners daar verder in begeleiden. Het voorstel van de lening wordt 9 januari behandeld in de commissie en 30 januari in de raad. Gaat de gemeenteraad akkoord, dan is het de bedoeling dat vanaf 2025 gestart kan worden met de energieprojecten binnen de zogenoemde ‘windkernen’.