Roosendaal

College wil betaald parkeren in Stadsoevers

Herbert Kats Herbert Kats

Roosendaal wil betaald parkeren invoeren voor de wijk Stadsoevers. De raad buigt zich 21 november over het plan van het gemeentebestuur. De maatregel is met name op bezoekers gericht.

De parkeerheffing moet gaan gelden vanaf de Noordlaan, waar binnenkort de eerste woningen worden opgeleverd. De nieuwe bewoners kunnen dan meteen aan de situatie wennen, is de gedachte.

Eigen terrein

Het college gaat er vanuit dat bewoners van de nieuwbouwwoningen op eigen terrein kunnen parkeren. Voor bezoek is daar mogelijk te weinig plek. Als handreiking naar mensen die bij bewoners langskomen kan via een bezoekregeling goedkoper parkeren gaan gelden.

Als het aan het gemeentebestuur ligt wordt ook de nabij gelegen Wethouder Lanenstraat bij het gebied voor betaald parkeren getrokken. Dat maakt de grenzen van het gebied duidelijker, is de gedachte. Bovendien is het de bedoeling dat bewoners hier ook meer hun auto voor de eigen deur zetten. Dat zou elders weer parkeerplekken vrij maken.

Bij station

In 2018 werden de huidige regels voor de nieuwe wijk Stadsoevers vastgesteld. Onder meer de ligging bij het station maakt dat er andere normen gelden dan in anderen wijken van de stad. Elders betalen bewoners jaarlijks 54 euro voor een parkeervergunning en 78 euro voor een tweede kaart. Die kosten maken bewoners van Stadsoevers niet, voert het gemeentebestuur aan.

Roosendaal had al vastgelegd dat het bezoekersparkeren in de nieuwbouw in het openbaar gebied moet worden opgelost. Parkeerregels zijn nodig om te voorkomen dat er massaal op straat wordt geparkeerd.

De gemeente is niet bang dat Parkeerbeheer meer uren in de aanpassingen moet steken. Ook dat heeft weer met de ruimte op eigen terrein te maken. Als de raad akkoord gaat gaan de regels begin komend jaar in.