College Woensdrecht stelt nieuwe beleidsvisie sociaal domein op

Wethouder Arjan Buijsen laat met een visualisatie de nieuwe beleidsvisie zien (foto: Gemeente Woensdrecht).
Het Woensdrechtse college van burgemeester en wethouders heeft een nieuwe, overkoepelende beleidsvisie voor het sociaal domein opgesteld. Hiermee wil het college gaan bouwen aan een samenleving waarin iedereen mee kan doen. De beleidsvisie voor 2025-2030 gaat nu naar de raad om vastgesteld te worden.
Wethouder Arjan Buijsen vertelt dat de vorige versie van de beleidsvisie niet meer actueel was. “Er stonden wat verouderde dingen in, dus die hebben wij weer actueel gemaakt. Ook zijn er nieuwe zaken aan de beleidsvisie toegevoegd.” Daarnaast geeft Buijsen aan dat met name het sociaal domein onderhevig is aan veranderingen. Onder sociaal domein vallen activiteiten en voorzieningen die gericht zijn op het welzijn en de ondersteuning van burgers binnen een samenleving.
Centraal in de nieuwe visie staat dat het belangrijk is dat iedere inwoner van de gemeente Woensdrecht mee kan blijven doen aan de samenleving. Volgens het college is dat zeker nu van belang door maatschappelijke ontwikkelingen zoals vergrijzing en migratie.
Vier pijlers
Nieuw aan de visie is dat deze speciaal voor de gemeente Woensdrecht geschreven is. De vorige versie was regiobreed, terwijl nu echt de focus op Woensdrecht ligt. In de nieuwe beleidsvisie sociaal domein vormen vier pijlers de basis: bestaanszekerheid, kansengelijkheid, gezonde generaties en sterke dorpen. Elke pijler wordt uitgewerkt aan de hand van drie beleidsdoelstellingen. Zo is één van de doelstellingen van de pijler bestaanszekerheid dat de gemeente de kansen van inwoners op werk of zinvolle daginvulling vergroot. Daarnaast valt onder de pijler sterke dorpen de doelstelling dat de gemeente passende ondersteuning organiseert zo dicht mogelijk bij de inwoner. Een voorbeeld hiervan is het pas gerealiseerde ‘Onder Ons’ project in Putte.
Wethouder Buijsen is blij dat door de koersvaste richting van de afgelopen jaren het sociaal domein in Woensdrecht als ‘een huis staat’. “Dat is ook de reden geweest om de vier pijlers en de beleidsvisie te laten zien als een huis. De pijlers zijn namelijk van groot belang om het huis staande te houden.” Voor de wethouder is het ook van belang dat de inwoners weten waar ze terecht kunnen met vragen over het sociaal domein. “Dat loopt als een rode draad door deze visie en daar zijn wij ook wel echt druk mee bezig geweest.”

Waardering voor vrijwilligers
Alle maatschappelijk betrokken organisaties zijn ook opgenomen in deze nieuwe beleidsvisie. Nu is het de taak aan de gemeente om het zo goed mogelijk te verspreiden, aldus wethouder Buijsen. “Daarom gaan we deze nieuwe visie ook bij alle dorpsplatformen presenteren zodat zoveel mensen op de hoogte zijn.” Daarnaast spreekt Buijsen zijn waardering uit over alle vrijwilligers die meehelpen om het sociaal domein om een goede manier tot uiting te laten komen. “Zij vormen een sterke basis, maar wij moeten wel waken dat we deze vrijwilligers kunnen behouden.”
De beleidsvisie sociaal domein gaat nu richting de raad. In april gaan zij debatteren over het stuk. De Adviesraad Sociaal Domein en de Commissie Sociaal Domein zijn – zoals gebruikelijk in het voortraject – om advies gevraagd, zo laat de gemeente Woensdrecht weten.