Bergen op Zoom

Coming Out-dag blijft nodig: ‘Jezelf kunnen zijn is niet voor iedereen vanzelfspekend’

Het Regenboogontbijt op het stadhuis in Bergen op Zoom. Rechts op de foto, burgemeester Margo Mulder.

Han Verbeem Han Verbeem

Op vrijdag 11 oktober, tijdens de jaarlijkse Coming Out-dag, organiseert de gemeente Bergen op Zoom een Regenboogontbijt op het Stadhuis. Het is een ontmoeting voor vertegenwoordigers van de lhbti-gemeenschap om hun verhalen en ervaringen te delen. Onder hen is ook Dylan, een zorgondersteuner bij een psychiatrische zorginstelling. Want ondanks het vrolijke karakter van het ontbijt -met bingo en feestmuziek- is er vooral aandacht voor de diepere betekenis van deze dag. “Jezelf kunnen zijn is niet voor iedereen vanzelfsprekend.’

Ondanks de vooruitgang op het gebied van lhbti-rechten, is het niet voor iedereen vanzelfsprekendheid om jezelf te kunnen zijn. Dat merkt zorgondersteuner en hulpverlener Dylan in de praktijk – hij is werkzaam bij een instelling voor psychiatrische zorg. “Ik heb een cliënt die nu met een man getrouwd is, maar je merkt gewoon dat zij niet op mannen valt. Ze is opgegroeid in een religieuze omgeving en kan daardoor niet zichzelf zijn,” vertelt Dylan. “Het is frustrerend om te zien dat zij zich niet durft open te stellen, ondanks dat het anno 2024 lijkt alsof er meer acceptatie is.”

Dylan wijst erop dat veel mensen vanaf jonge leeftijd met deze boodschap worden opgevoed. “De druk om aan verwachtingen te voldoen is enorm, en dat zorgt ervoor dat velen het moeilijk vinden om uit de kast te komen.”

Gevolgen van verborgen identiteiten

Het gebrek aan acceptatie kan ernstige gevolgen hebben. “Als iemand zichzelf niet kan zijn, kan dat leiden tot ernstige psychische problemen, zelfs suïcidaliteit,” zegt Dylan. Hij onderstreept het belang van openheid en steun in de omgeving van deze jongeren.

Een moeilijke dialoog

Dylan werkt al vier jaar in de zorg en heeft in die tijd meerdere cliënten ontmoet die worstelen met hun identiteit. “Het is vaak een uitdaging om het gesprek aan te gaan. Er is veel weerstand en dat maakt het moeilijk om door de muren heen te breken die mensen om zich heen hebben gebouwd.”

Hoewel hij zelf nog niet de doorbraak heeft ervaren, is er hoop. “Soms lukt het anderen om hun verhaal te delen, vooral als ze verder zijn in hun proces.”

Initiatieven voor een inclusieve omgeving

Om jongeren een veilige ruimte te bieden, is de zorginstelling waar Dylan werkt bezig met het behalen van het Roze Loper-keurmerk. Dit certificaat staat voor een inclusieve en veilige omgeving voor lhbti-personen. “Met dit keurmerk willen we ervoor zorgen dat iedereen weet dat ze bij ons zichzelf kunnen zijn. Dit soort initiatieven zou overal moeten bestaan,” aldus Dylan.

Een oproep tot actie

Het Regenboogontbijt in Bergen op Zoom is niet alleen een feestelijke gelegenheid, maar ook een kans om aandacht te vragen voor de uitdagingen waarmee de lhbti-gemeenschap nog steeds te maken heeft. Dylan hoopt dat meer mensen zich uitspreken en dat er meer open gesprekken plaatsvinden, zodat iedereen zich vrij voelt om zichzelf te zijn.