Commissievergadering over Cloetta levert weinig verrassingen op
Raadhuis Roosendaal
Donderdag 18 april besprak de Commissie Ruimte van de gemeenteraad het door het Roosendaalse college voorgelegde bestemmingsplan voor de vestiging van Cloetta op De Meeten II. Vuurwerk leverde het niet op. Wel wat verbazing hier en daar. Onder meer bij Jac Wezenbeek van Vitaal Liberaal, die opmerkte dat de PvdA wel erg stil bleef.
De coalitie en oppositie liggen in dit dossier mijlenver uit elkaar op bepaalde vlakken, zeker waar het de Roosendaalse Lijst en de VLP betreft. Sjef van der Touw sprak namens de Roosendaalse Lijst meermaals zijn verbazing uit. Onder meer over de gebrekkige communicatie van de gemeente richting omwonenden van het bedrijventerrein. En over de draai die de VLP ooit maakte, toen die partij ineens wel vond dat er in plaats van kleinschalige bedrijvigheid een grote producent als dit terecht kan.
Oude afspraak
VLP’er Martijn Verbeek bestreed die analyse, met de stelling dat er al voor de laatste lokale verkiezingen een intentieovereenkomst zou hebben gelegen tussen Cloetta en de gemeente, waar zijn partij bij het opstellen van het programma geen weet van had. En afspraak is afspraak, dus dan moet je dit nakomen, was zijn verweer. Maar de ene belofte is voor deze partij de andere niet, zo lijkt het. In het verkiezingsprogramma (online pdf) van twee jaar geleden staat namelijk expliciet, op pagina 12: De Meeten II in kleinere kavels voor het MKB bedrijven tot ontwikkeling brengen.
Behoud snoepfabriek belangrijk
De VVD, bij monde van Martin van der Bijl, liet weten tweeledig in de kwestie te zitten. Het aanpassen van de spelregels wordt niet als betrouwbaar bestuur gezien maar de partij vindt het behoud van Cloetta zwaar wegen en denkt dat onder de streep de zaken goed geregeld zijn, ook waar het de veelbesproken geurnormeringen betreft.
Meer partijen gaven aan de snoepfabrikant van belang te vinden voor Roosendaal. Redenen daarvoor te over: historisch oogpunt, werkgelegenheid, economische impulsen en de maatschappelijke rol die het bedrijf ook lokaal vervult. Geheel volgens verwachting van betrokkenen werd al snel duidelijk dat een meerderheid het plan van B en W gaat steunen.
‘Opvallend stil’
Van der Touw had nog wel een nabrander. Hij betreurt dat er amper inhoudelijke reacties zijn gekomen op de ingediende moties en amendementen van zijn partij.
Daarvoor al, had ook hij opgemerkt dat er meerdere partijen sowieso ‘opvallend stil’ bleven. Mogelijk mede door de korte termijn die zat tussen deze bijeenkomst en met de vrijgegeven informatie. Dat zou kunnen verklaren waarom bijvoorbeeld de PvdA weinig inbracht. Er wordt in ieder geval achter de politieke schermen nog van alles uitgezocht en mogelijk ook voorbereid.