Bergen op Zoom

Complete straat tegen de vlakte voor nieuwbouw: ‘Deze huizen zijn gewoon te oud’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het is één van de straten waar het voor woningcorporatie Stadlander jaren geleden mee begon: de Koning Willem II Straat in Bergen op Zoom. De 35 huurhuisjes, waarvan de eerste dateren uit 1932, zijn zo oud dat ze gesloopt gaan worden. En dat is een bittere pil voor de bewoners van de straat.

“Het is nu al de derde keer dat ik moet verhuizen omdat mijn huis gesloopt wordt”, vertelt een teleurgestelde meneer Huijps. Hij ziet er tegenop om nog een keer te moeten verhuizen. “Ik zit met een WAO-uitkering en ik ben maar alleen. Hoe gaat dat dan?”

Ook buurtgenoot Theo de Bruijn is op de hoogte gebracht van het nieuws. “Het is wel het gesprek van de dag als we elkaar tegenkomen ja”, zegt hij. “Sommigen vinden het heel erg zwaar, en anderen accepteren het gewoon.” Theo woont al 45 jaar in de straat. Dat hij moet vertrekken vindt hij dus zeker wel jammer. “Maar ik begrijp het ook. Deze huizen zijn gewoon te oud.”

Sociaal plan

Dat de huizen gesloopt worden is niet zomaar beslist, meent Stadlander-gebiedscoördinator Edwin Ouwens. “We hebben echt goed onderzocht of we wilden slopen of renoveren. Uiteindelijk bleek het beter om de huizen te slopen.” De huurwoningen hebben namelijk een slecht energielabel: E, F of G. “En vanaf 2029 mogen er geen huurwoningen meer zijn met die labels”, aldus de gebiedscoördinator.

Voor alle straatbewoners komt Stadlander met een sociaal plan. “Dat zijn de afspraken tussen huurder en verhuurder.” Daarin staat bijvoorbeeld dat de bewoners voorrang krijgen op een nieuwe woning. Ook krijgen ze een tegemoetkoming van ongeveer 7400 euro. “En met een speciaal team worden de mensen met maatwerk begeleid om een nieuwe woning te vinden.” Dit sociale plan start 1 oktober 2024 en eindigt 31 maart 2026.

Meneer Huijps ziet alles – ondanks het sociale plan – toch somber in. Hij woont nu namelijk samen met zijn Mechelse Herder van zes jaar oud, en die wil hij graag meenemen naar zijn nieuwe woning. “Anders blijf ik hier gewoon hoor. Ik hoef hier niet weg.” Theo blijft er nuchter onder: “Het gaat gewoon gebeuren, dat zullen we allemaal maar moeten accepteren.”

Nieuwbouw

Wat er na de sloop teruggebouwd gaat worden is nog niet bekend. Het streven is dat er meer sociale huurwoningen voor terugkomen, met meer parkeerplaatsen en meer groen. Maar hoe dat eruit gaat zien, wordt later pas bekend.